Wednesday, December 14, 2011

Solat 5 Waktu..

14th DECEMBER 2011

solat tiang agama...

*hye there readers.. its been a long time that i wasnt update my blog.. hows ur life lately..? being good or sucks..? well, this entry i will story2 about solat..

*tahu kenapa aku tanya pasal kehidupan kamu sekarang..bukan sebab aku mahu menyibuk apatah lagi mahu menjaga tepi belakang or depan kain kamu.. tidak ya! ditekankan sekali lagi, TIDAK! 

*firstly, aku bukan mahu cakap aku ne bagus sangat or alim dalam agama.. nope.. i'm still a human being that is not perfect enough but i always tried to be better than before.. well, i really believe in karma.. i mean when i did something that bad deed then, i believe that GOD will punish me either in long or short term.. 

*solat, as usual u all know yang sembahyang ne ada lima waktu.. [tak payahla bha kan aku terangkan satu persatu sebab aku sangat yakin kamu paling bijak suda tu].. tapi aku lagi yakin dari korang yang solat paling susah mahu tunaikan ialah solat subuh sebab manusia paling susah mahu bangun pagi apatah lagi time sejuk2 macam waktu subuh.. kan..? kan..? [nda payahlah kamu tipu bilang tidak]

*seperti yang sedia maklum syaitan akan merantai kita ketika tidur dengan 3 rantai.. 1st, syaitan akan merantai kepala kita.. 2nd, akan dirantai badan kita dan kemudian kaki kita.. Syaitan ikat supaya kita jadi malas, tu la pasal kamu susah mahu bangun subuh termasuklah aku [sebab tu la juga selalu tertinggal solat subuh].. Rantai yang kena ikat tu memang kuat but we have the ways how to solve it.. ala, macam soalan matematik, setiap soalan ada jalan penyelesaian dia..but in this case, solat bukan macam soalan matematik okay.. Nabi ada ajar kita 3cara untuk melepaskan kita daripada rantai tu, first bangun and bacalah bismillah and doa bangun tidur [sure tak ramai yang mengamalkannya ne - termasuk aku *honest].. rantai pertama akan terlepas, selepas ja baca Bismillah and doa bangun tidur.. kedua, pergilah kamu ambil wuduk and terlepaslah rantai kedua.. ketiga kamu menunaikan solat subuh then terlepaslah rantai ketiga.. *hope kita sama2 mengamalkannya [aku juga mengingatkan untuk diri sendiri].. insyaALLAH :D

*aku ne pun pandai juga rompang rompang tu solat 5 waktu but i've tried to full all the solat.. [kan aku suda bilang aku ne bukan alim sangat, tudung pun belum lekat kat kepala].. tapi my sis always give me an advise about solat.. she always told me if i dont care pasal hukuman di akhirat kelak, but please think about abah.. my abah have 4 daughters and if all the daughters not do prayers then, he's the one who also get the punishment because of dosa of his daughters.. so, i always told myself, kenapa dosa aku perlu abah yang tanggung.. memang berat tanggungjawab seorang ayah.. jadi aku cuba ingatkan diri untuk solat supaya abah tidak menanggung dosa aku.. [aku sangat sayang abah aku bha :'( ]

abah and mak dulu selalu suruh aku solat kecik2 but now..?


*aku tahu cerita pasal solat ne sangat sensitif sebab tu adalah diantara hamba dengan Tuhannya.. tiada orang yang boleh mempertikaikan amalan orang lain selain Tuhan kerana Dia lebih mengetahui.. but, aku juga salah satu makhluk ciptaanNYA, so aku juz want to share about  my life.. kadang2 aku rajin solat tapi selalunya ketika aku susah.. tapi bila aku senang aku abaikan solat aku *not most of time yaa.. [manusia, bila susah baru ingat Tuhan, bila senang lupakan Dia].. tapi sekarang aku cuba meng_istiqamahkan diri *insyaALLAH bak kata Maher Zain..

*satu yang aku tak boleh nafikan yang doa sememangnya senjata yang paling berkesan.. aku selalu tanamkan dalam diri aku selalu berdoa dan yakin Allah pasti makbulkan doa aku.. percayalah, makbul ! *insyaAllah.. sini aku mahu cerita sikit pasal dulu.. dulu aku bukan pelajar pandai sangat tapi aku selalu sembahyang and tak tinggal solat.. tiap2 hari aku solat and berdoa memohon kepada Allah supaya aku sentiasa hati terang.. tapi, betul la, kalau selalu berdoa disertai usaha pasti Allah akan memakbulkan doa kita.. so, no wonder in this UiTM where the students of Science always dean sebab durang selalu tak tinggal solat.. alim2 sangat *kagum :D

*lastly, for women, fikirkan tentang abah daddy papa baba ayah bapa kamu tu.. janganlah kerana kita durang pula yang kena tanggung dosa2 kita.. and for those men, korang satu hari nanti akan menjadi ketua keluarga dan menjadi ayah.. jika diri sendiri tak betul macam mana nak membimbing anak2 dan isteri.. kan..? take a few minutes then we reflect ourself.. i know that we always do bad deed and no ones never didnt do that.. yeah, kita hanya manusia biasa yang tidak lari dari kesilapan dan kita ne bukan sempurna.. so sma2 kita bertaubat k.. Sedangkan Nabi yang maksum pun bertaubat 70kali sehari, takkanlah kita mahu bertaubat 1 kali pun susah..

*i hope one day, i can change myself become a muslimah and i really2 wait that fine day will appear.. aku tahu kalau soal bertudung bukan tunggu sedia atau tidak.. itu sememangnya wajib tapi aku mahu bertudung biarlah berterusan.. aku tak mahu nanti bertudung, then buka balik.. sejahat - jahat aku, aku masih tidak mahu memalukan wanita lain yang betul2 bertudung.. aku tak mahu orang cakap2 yang perempuan bertudung ne tak baik.. *doakan aku ya... :D

Conversation yang bikin aku tersentap lagi tersedar.. between me and Ustaz Zul :D
Zul: pi la sembahyang..
me: belum mandi wajib..
Zul: pi la mandi cepat..
me: aku mengantuk ne mau tidur dulu..
Zul: pi la mandi and sembahyang dulu sebelum tidur selamanya..
me: ........?

entry ne bukan untuk riak atau minta puji kerana pasal agama aku memang tak suka main2.. juz berkongsi.. :D

p/s: layan lagu nasyid :)

No comments:

Post a Comment