Wednesday, July 17, 2013

Tanda - Tanda Kucing Akan Mati dan Cara Jaga Bulu Kucing

Baru baru ne, dua ekor kucing aku mati . . 

Aku tak sure apa dorang punya penyakit but according to my friend, kalau kucing ada tanda tanda seperti di bawah ne berkemungkinan boleh membuatkan dorang sampai ajal but mostly all these signs are when your cat is suffering of food poisoning (keracunan makanan).

1. Drooling (Air liur meleleh)
2. Mulut dan hidung sejuk
3. Badan kurus kering
4. Menolak untuk makan dan minum
5. Menyendiri
6. Suka baringkan perut di atas air (terutamanya di tandas)
7. Suka tempatkan diri di tempat yang sejuk
8.Vomitting (muntah)
9. Diarhea (Cirit birit)
10. Kejang 
11. Halusinasi
12. Koma


Kalau ada tanda - tanda macam ne kemungkinan besar kucing tu memang salah makan dan perut dorang ada racun. 
That's why dorang suka baringkan perut kat atas air and lepakkan diri dekat dalam tandas (padahal selama ne, tandas tu la tempat dorang paling ngeri nak masuk). 
Selain tu juga, perut dorang terasa panas disebabkan oleh racun yang dorang (dia-ekor?) termakan. 
So, dorang nak sejukkan perut dorang tu. 

Kalau kucing sakit, cepat cepat la bawa ke vet. Mana tau panjang umur dan boleh diselamatkan. Kucing aku yang dua ekor ne tak sempat nak pergi vet. Malam dia sakit. Then, subuh macam tu terus sampai ajal. So, take care of your pets okay.

So aku nak kongsi tips cara nak jaga bulu kucing ne.

1. Bulu Gugur

- Selalu kalau bulu gugur ne disebabkan oleh kekurangan air. Cara nak mengenal pasti bulu kucing gugur bila korang pegang dia, bulu akan melekat kat tangan. 
Cara kedua ialah korang tarik bulu kucing korang tu.
 Kalau korang tarik dan banyak bulu kucing yang tertarik, means kucing korang memang kekurangan air. 
So, make sure dorang consume banyak air.
Sentiasa tukar air minuman kucing anda.
Bagi air yang fresh.
 Kalau kucing korang sakit, digalakkan beri air glukos untuk bekalan tenaga
Kucing kalau dah sakit memang dorang buat derk ja kalau kena bagi makan dan minum. 
So, korang kena la minumkan sama ada pakai botol susu yang khas untuk kucing or masa kecemasan boleh pakai straw.


2. Bulu Bergumpal

- Kes macam ne selalu jadi kat kucing yang berbulu lebat dan panjang
Kalau bulu kucing korang tu bergumpal, itu maknanya bulu dia ada kuman, kutu, bakteria and makhluk unseen la (bukan makhluk halus hantu yaa). 
So, korang kena gunting bulu yang bergumpal tu.
Itu saja cara terbaik.
Ala, nanti dia tumbuh juga balik. 
Make sure everyday korang sikat bulu kucing korang supaya tak bergumpal lagi. 
kalau susah nak sikat setiap hari, at least 3 hari sekali pun jadi la. 
Jangan pakai sikat rambut mak korang punya, tak pasal pasal nanti kena tibai. 
Korang boleh beli sikat khas untuk kucing yang diperbuat daripada besi or kalau nak jimat sangat kan, pakai sikat rambut kutu yang kayu tu. 
haaaa, tu pun boleh juga. 



sikat kutu yang orang dolu dolu selalu guna :D



Dengan kucing jangan la kedekut sangat nak pakai sikat khas untuk dorang . okay ??


- Bulu yang bergumpal selalu kat area bawah ketiak kucing or bawah telinga serta leher kucing
Area situ memang tempat fav / kesukaan kuman untuk memberanak - pinakkan anak - anak mereka. 
Cara kedua ialah dapatkan suntikan kutu kat vet atau beli spray kutu khas untuk haiwan korang.
 Kalau tak silap, suntikan kutu kat vet dalam harga RM15 - RM30 untuk seekor kucing. 
Kalau nak jimat, beli je spray kutu yang harga dalam RM50 dan tahan sebulan selepas spray.
 Korang spray kat atas tengkuk kucing tu. 
Make sure bagi kena kulit supaya spray tu meresap dan dapat protect seluruh badan kucing anda yang tomei - tomei tu.



Semburkan spray kutu ini seperti spray perfume di tengkuk kucing anda :D





Comel tak kucing ne ?? hehe !



p/s: take care of your pets. love them everydayu will feel the joy of loving between human being and animal

click this link kalau nak baca pasal Memang Best Bela Kucing. Tapi Memang Tak Best Bila...


kalau ada sebarang pertanyaan, saya sudi menjadi kaunter pertanyaan :D
better korang rujuk dulu ke vet sebab saya pun bukan pakar sangat bab kucing. bab basic knowledge je


Sincerely, Fiz 



62 comments:

  1. bulu kucing sye kan kak .. makin lama makin luruh .. banyak .. smpai nmpa cm kucing kurap dh .. tp umur dya bru about 9 month .. mcm mne eik ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. emm . memang ada masalah la tu . better bawak pegi vet . kucing akak dulu pun ada sekor mcm tu . memang amek masa juga la nak baik . bagi suntikan vaksin kat dia .

      Delete
  2. Akak, kuceng sy ada semua penyakit utk kucing nk mati tu. tapi kiteorg pun tk tau la nak buat apa. dia penyakit bnyk gle smpai hidung dh berdarah, mulut pun. Dh bwk g vet 3-4 kali. tapi tk baik2 jugak. hm

    ReplyDelete
    Replies
    1. emm . kalau semua tanda tu dah ada, akak tak tau la mcm mana nak cakap . macam teruk betul kalau smpai hidung berdarah tu . tak pernah pulak jumpa yg smpai berdarah ne . kadang2 kucing memang amek masa nak baik . tp jan putus asa la, selalu bawa pergi vet . lebih baik vet swasta sbb durang lebih particular bab kesihatan kucing ne . hope kucing u kembali sihat :)

      Delete
  3. Nak tny. Kalau kucing tu asyik kuar air kncing je..huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pasti pulak kalau asyik kuar kencing tu. kalau kencing campur darah pernah la skali terjadi kat kucing. tu sebab rahim dia kena jangkitan. kena mandulkan n buang rahim kucing saya tu. pasal air kencing slalu kuar tu pun pernah jadi tapi kat kucing tua dah. tapi tak lama pun penyakit dia tu. mungkin awak perlukan nasihat doktor untuk maklumat lanjut

      Delete
    2. mungkin batu karang

      Delete
  4. Akak kalo kucing ade tompok2 kecik hitam kat bibir mulut die cam mane ye....

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum, juz utk sharing..penting utk vaksin kan kucing utk elakkan penyakit.tp vaksin hanya boleh masa sihat je.tanda2 yg fiz bg tu akak rasa mcm kena virus...apapun adakan 1st aid dirumah mcm charcoal utk keracunan sbb mmpu neutralkan balik racun tu..transfer factor utk upkan imun dan mmpu melawan virus..Insyaallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam NoRHaNa CorNER
      kucing saya mmg slalu review kat vet utk suntikan vaksin. tapi tu time sakit la. kalau tak sakit, kitaorg just spray anti kutu.
      btw, thanks sgt info yg diberi. xtw pla ada first mcm charcoal tu.. hihi !

      Delete
    2. maaf nk tye. mcm mne nk guna charcoal tu ye pd kucing, nk bg dia mkn ke?

      Delete
  6. Kucing i baru je mati kak. Its so hurt me & the whole day i nagis mase on job. Mne tak nye, kcing tuu i syg gila.. i nak shre 1 thing bout cat, kalau kucing tuu kncing bdarah/ anus dy mgluarkn drh.. that is batu krang. It so criticl kalau dh fully blood mse dy kncing. Perut kcing tuu pun akn rasa ad something yg kras kt perut dy.. so,masa tuu takk tahu laa bleh dok vet slmtkn ke takk. Sbb kucing i dh smpai thap mcm tuu, dok pun tak bleh slmtkn. Im so sad till now :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. So sorry heard bout ur cat dear.. I know that feeling bcoz its been to me and my fam too.. Penah kami nanges sama2 time subuh sebab one of our cat died. Serious masa dy dah keras tu mmg nanges gile2. But dah ajal. Then, kitaorg xnak bela kucing byak2 dah sbb tkut nnt mati lagi. Serik nak nanges.

      Thanx for info about batu karang tu. Dulu kucing sy penah jg kuar darah cmpur cecair dr anus dia. rahim dy ada infection and now dah xble pregnant dah. Tggal tu jela sekor..

      Be strong ok, and kalau ada bela kucing lagi, buat la review every month.. Macam kucing sy siap ada health card lg.. Cute ne.. Hehehe! If ada cerita about cat share ye...

      Delete
  7. Kenapa jantung kucing saya ni berdegup laju ye kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf late reply.. maaf juga saya tak pakar bab dalaman kucing ne.. mungkin bole pergi ke vet untuk pertanyaan lanjut..

      Delete
  8. Kak bulu kucing sy ggur dlm brkepulan kecil,umur die 10 bln n aktif ,jenis kucing Persia bole akk tlg bgtau cara nk mnghentikn kggurn bulu brkepulan-kepul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau keguguran bulu ne sebab kurang minum air.. sebab tu bulu cepat gugur.. Tapi kalau kucing parsi jenis bulu lebat kan, if bulu dia masi lebat rasanya takda yang perlu dirisaukan.. Macam manusia juga gugur rambut 50 - 100 helai rambut sehari.. tapi kalau bulu kucing awak gugur banyak sangat sampai nampak kulit, itu memang kena bawa pergi vet.. kemungkinan kena kutu.. kucing parsi memang leceh sikit nak jaga.. selalu sikat bulu dorang supaya tak bergumpal.. sentiasa bagi minum air and make sure air dorang bersih ye..

      Delete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum
    Kucing yang ada di rumah kami kini begitu merungsingkan kami. Hidup dia tak ceria, seperti ada masalah, suka menyendiri, makan tak ada selera langsung macam-macam makanan cuba bagi kat dia tapi langsung tak dimakannya. Badan pulak dah kurus sangat dah. Tenguk cara dia bernafas macam orang kena penyakit semput. Tak tahu macammana nak buat dia makan. Sudah tiga kali bawa ke doktor haiwan dan tinggalkan di sana tiga hari tapi tetap tak berubaha bila dibawa balik. Doktor kata tak ada penyakit. Harap dapat puan berikan panduan. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam.. Maaf la late reply.. Busy study..

      pasal kucing awak tu, mungkin faktor usia. sebab saya pun ada juga kucing macam tu.. tapi time tu dia dah tua.. asyik baring keseorangan je.. Makan sikit, badan pun kurus kerempeng.. Tapi jangan putus asa, jaga la kucing tu dan cari lagi ikhtiar lain untuk sembuhkan dia.. Good luck and hope kucing awak sihat dan ceria kembali :D

      Delete
  11. kucing sy baru meninggal tdi.. waktu maghrib... betul cakap akk ,.. smelam.. dia pergi duduk kat dlm tandas terkejut sy.. pastu ikan segar dlm tin pun tak makan. air tak minum.. pagi tdi sy gi vet doktor kata maybe ajal ada lagi 1 minggu... tpi dh nk dekat maghrib dia muntah.. pastu rebah ... hmmm dh ajal.. ni kalau penyakit mcm ni berjangkit kat kucing lain tak? sbb kat rumah sy ada 13 kucing parsi.. takut yg lain pulak berjangkit

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai :)
      sorry to hear pasal kucing awak.. mesti terasa kan kehilangan dia.. sabar ye.. kalau pasal berjangkit tu, ikut experience sejak saya bela kucing ne.. memang bejangkit juga kat kucing lain.. so bila seekor kucing ada tanda2 di atas, kucing yang lain kena bg extra attention.. saya pun tak pasti berjangkit ke tak, sebab slalu kucing saya bila ada signs yg saya mentioned kat atas tu, mesti kucing lain pun ikut kena jugak.. so, awak jugak mungkin kena hati2 jaga kucing2 awak tu.. hope all of your cats sihat2 saja hendaknya..

      Delete
  12. Assalam,akak saya ni kucing saya ni.....tibe2 masa die tngh mengandung ni...die lemah lpstu die mata die kuning...dulu masa firstime die mengandung tkde lak cemni...tapi masa sectime ni die jadi lmah cemni,,,ha camne tu...tq:-)

    ReplyDelete
  13. Nak tanya..kucing saya mgalami smua syntom d atas..dn sya bcdang nak hntar k vet tp..masalahnya wang..so agak2x berapa ya kosnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau awk ada masalah kewangan, kalau nak bawa ke vet, bole bawa pet awak ke jabatan haiwan. Selalu ya mereka cas harga yg lebih murah dari swasta..

      Kalau suntikan vaksin pun yg sy tw dalam lingkungan rm10 - rm15 satu suntikan.

      Delete
  14. assalamualaikum miss..
    kucing saya ada 4 ekor.. 4 hari lepas seekor dead.. pagi tadi lagi seekor dead..
    skang dah 2 ekor dead ni..
    skang sekor tengah kronik..
    smlm sye bagi cetirizine.. mcm ok sket..
    tadi saya bagi lagi setengah biji..

    skang ni seekor lagi tengah sihat.. seekor sakit..
    demam taknak makan minum tak nak jadi kurus..

    dua ekor yang mati tu sama je mulut berdarah..
    sakit dalam 2 hari then die..

    tak tau nak wat cane.. saya google dapat awak.. semoga miss dapat bantu saya serba sedikit..
    segala jasa baik miss puan atau saudari Allah je yang mampu balas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam miss..

      So sorry to hear about your cats.. Memang tgh sedih sangat sangat kan? Saya pun pernah gak kematian kucing.. Hanya Allah je tau macam mana rasa tu..

      Pasal kucing awak tu, saya pun tak boleh nak bantu sangat. Cetirizine tu untuk allergy symptoms and effects dia usually just for temporary je.. So, saya assumed awak mesti dah bawa jumpa doc kat vet.. Awak dah usaha yg terbaik dah..

      Selalu kalau kucing dah ada symptoms yang saya mentioned above memang agak sukar dah nak ada chance untuk sembuh.. Kucing yang sihat tu better asingkan dari yg sakit.. Takut nanti berjangkit.. Sebab dulu kucing saya pernah mati.. Mula2 nampak sihat, tapi lepas sekor mati, then selang bberapa hari dia pulak mati.. Padahal sihat walafiat je..

      In sha Allah, try tanya yang lebih arif bab sakit2 ni sebab saya pun bukan pakar sangat.. Just sharing few info yg saya tau.. Hope semuanya baik2 and try update me okay

      Delete
  15. salam sis,

    saya nk tnye, ape erk ubat yg terbaik utk hilangkan selsema kucing dgn cepat? Kucing saya dh hmpir seminggu kena selsema, hilang selera mkn, susut berat badan mendadak. saya dh hntr dkt vet, but nothing respond. Please help me :(

    ReplyDelete
  16. salam sis,

    saya nk tnye, ape erk ubat yg terbaik utk hilangkan selsema kucing dgn cepat? Kucing saya dh hmpir seminggu kena selsema, hilang selera mkn, susut berat badan mendadak. saya dh hntr dkt vet, but nothing respond. Please help me :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai najihah..

      Setakat yg sy tahu.. Ubat untuk rawat flu kucing mcm tade lagi.. Tp awak mungkin bole guna cetirizine.. Ubat ne memang utk kurangkan masalah alergi.. Sy pun tak pasti sgt pasal ubat sebab sy pun tak pernah guna utk kucing2 sy.. Mungkin awak bole tanya yg lebih arif tentang cetirizine ni..

      Ubat ni pun sy just tw dr pembacaan je. Lagi satu, kalau kucing kena flu, make sure kawasan, bekas makanan dan tempat tidur kucing dalam keadaan bersih.. Selalu cuci bekas makanan kucing ye.. Hope kucing awak cepat sihat..

      Delete
  17. hai. nak tanya. semalam ada org sepak kucing saya sampai tak boleh berjalan. then dia tak makan tp dia minum air juga. ada la sikit sikit. tp bila dia nk berak najis dia tak keluar. dah banyak kali dia cuba. so ada tak inisiatif utk pulihkan kucing saya ?

    ReplyDelete
  18. hai. nak tanya. semalam ada org sepak kucing saya sampai tak boleh berjalan. then dia tak makan tp dia minum air juga. ada la sikit sikit. tp bila dia nk berak najis dia tak keluar. dah banyak kali dia cuba. so ada tak inisiatif utk pulihkan kucing saya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai. Maaf lambat balas. Berkenaan kucing awak tu maaf sy kurang arif la. Mungkin awak kena rujuk dengan veterinar sbb mereka lebih arif

      Delete
  19. Salam, nak tanya kucing saya ni mulut dan nafas dia busuk, lepas tu nafas dia macam orang kena semput.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai fatin aina..

      Pasal nafas kucing tu, rasanya semua kucing pun nafas agak berbau. Kucing sy pun mcm tu. rasanya benda tu normal. Kalau kucing awak macam semput ketika bernafas, mungkin ada penyakit pernafasan atas kucing atau juga selsema kucing. Tapi tgk cara dia bernafas, melalui mulut atau hidung.

      Kalau dia bernafas tu berbunyi seperti dari kerongkong, kemungkinan besar dia kena selsema. Apa apa pun rujuk kepada yg lebih pakar di vet yaa..

      Delete
    2. Sama sama. Semoga kucing awak cepat sembuh.

      Delete
    3. Assalamualaikum nk tanya kalau anak kucing memang bernafas laju ke

      Delete
    4. Assalamualaikum nk tanya kalau anak kucing memang bernafas laju ke


      Delete
  20. Assalamualaikum sis...
    Saya ada 1 ibu kucing n 4 ekor ank kucing berumur lbih kurng 1 bln yg ayh bwk balik 2 minggu lps dpd pjbt..Ada sekor ank kucing tu sjk ayh bwk balik hri tu dia pasif sgt...xbrgaul, diam, n dlm bnyak2 ank kucing tu saiz dia paling kecik. mula2 igt dia mmg pasif. tp 2 3 hri ni dia punya pasif tu lain mcm. hri ni paling kritikal skali. pg td ambik dia dlm sngkar, dia lembik. dh xbrmaya sgt. bau dia pn lain. Hati dh sebak sgt, sedih tngok keadaan dia klau nk dbndingkn dgn yg lain2. I'll try to google for guidance, then I found your entry. bila bca all the symptoms. brtmbah-tmbah la air mata. bgtau parents mintak bwk prgi vet tp jiran kata vet tutup hri ni. esok bru bkak. hti dh resah, tp hrp dia boleh brthn. msa letak dia balik dlm sngkar, tnggalkn dia skjp dgn mak dia, bila sy dtg balik tngok, she's gone and it hurt so much. xsempat nk selamatkn dia. boleh jd ke sakit dia tu mmg dh ade msa lahir lg? dan ade kmungkinan yg lain pn boleh jd mcm tu jgk x? btw, thanks for the information. lain kali klau ade kucing sy yg dh tnjuk symptom2 mcm ni awl2, kena trus bwk prgi vet.

    ReplyDelete
  21. Walaikumsalam warahmatullah sis..

    Ya Allah, sebaknya baca. Sabar ye. Sy pun dulu banyak sangat anak kucing nazak depan mata. Sakit tu memang hanya Allah je tau. Ada sekor anak kucing sy yang betul betul mati depan sy. Trauma sy tengok and sampai skg masih terasa ni sakit dia.

    Selalu anak kucing baru lahir memang pasif and banyak menyusu. Dah dalam 3minggu kalau tak salah dah besar sikit dorang dah start main and berjalan. Anak kucing selalu memang suka untuk kejar kejar and main sesama dorg. So, kalau ada pasif tu, mmg ada tak kena la tu. Dulu, sy pun ada sekor anak kucing. Kesian langsung tade bulu sebab gugur pastu bau sangat. Every month bawa pi review doc. Tapi mungkin system immunity dia tak kuat kot. Mati juga. Awak pun tabah la yaa.. In sha Allah, jaga baik2 yg 3ekor lagi.. Apa2 update la kat sini.

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum . . Macam mne nak hilang kan darah pada bulu kucing ye ? Da try guna air tpi tak hilang jgk , nak cuci kuat2 takut sbb anak kucing . . Baru2 ni , kucing ni begaduh tu yg berdarah2 tu , alhamdulillah , luka sikit2 je . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam. Alaaa, kalau tu saya tak pasti la. Dulu kucing sy pernah juga berdarah lepas operation bahagian perut. Memang darah, bau ubat semua melekat. Tapi cuci guna air biasa hilang juga. Mungkin pakai air suam kot. Mungkin awak tak berani nak gosok kuat sebab masi anak kan kucing tu. Lap guna towel basah la selalu. In sha Allah. Tapi hati hati ye..

      Delete
  23. Assalamualaikum, Akak. I really need your answer. Kucing saya ni umur dia lebih kurang 1 tahun dah. So dia still anak kucing kan? Dia masih kecik lagi. Badan dia memang macam anak kucing. So oneday, dia jadi x mesra, x nak main, muram, selalu bersendirian and selalu batuk macam ada tercekik sesuatu tapi x da pun. Then bawak pergi klinik. Doktor kata dia pregnant. That's why jadi mcm tu. So doktor bagi vitamin ja. Sebab dia kecik amd that's why lemah. But, bila dia bernafas kan kak, dia lambat bernafas sikit dan setiap kali dia inhale, mulut dia bukak. Kenapa ya? x cukup pernafasan ke? atau sebab ni firstime pregnant ke dan dia masih kecil atau macam mana. thanks. and by the way,doktor kata 1 atau 2 anak dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam warahmatullah..

      Hai nurul. Actually kan, umur kucing ni tak boleh sama dengan umur manusia. Kalau kucing umur setahun dah kira teenage dah tu. Kalau kucing dah setahun, sama dgn umur manusia 15tahun.

      Sy pernah baca yg kucing pun pandai stress tau kalau pregnant. Kalau balik2 pregnant lagi tambah stress sebab nak kena adapt dgn 'naluri mengawan' tu. Thats why, sometimes ada yg kembirikan kucing dorg. Pasal breathing problem tu, sy tak pasti sgt la sygku.. Selalu kalau ada masalah nak bernafas ni, berkaitan dgn masalah pernafasan atas kucing or maybe jugak selsema.. Kena tanya vet juga untuk tau punca dia. Tambahan pula dia tgh pregnant and first time. Mungkin kucing pun ada morning sickness kot? Hehe! Tak pasti la syg.. Im so sorry ye.. Apa2 pun jaga kucing awak elok2 and give her extra care okay..

      Delete
  24. Asslm maaf ggu..kucing saya ptg smlm tiba2 murung saja..yg saya terkejut 2 kaki dia mcm tak bergerak langsung..nampak sy dia cuba nak dtg tapi cara mengesot. .sedih sgt2 tgk..hingus pekat kumpul dihidung..lalat dh mula hingap dibhgn kaki belakang dan berbau.. Sy cuba ambil air tuk bersih n halau lalat..sy takut kucing tp sebab Mak n Arwah ayah suka kucing..sy layan juga. Kucing kami ni dah hampir 12-15 tahun dh bela..syg dia sbb selalu teman sy mkn..mula tahun ni mak jg anak adik kami terpaksa letak diluar dlm sangkar.sejak tu nmpk dia sakit.Dah bw ke Vet..factor usia kucing cepat touching n murung..beberapa tahun lepas pernah operate buang ank dlm perut sbb mggl dlm perut. Sejak tu lala susah berak. Tp sihat n suka makan..ptg smlm lain dari lain..sedih tmnkn dia. Awal pagi ni dlm 3am masih bergerak2..masih ade harapan ke Cik. Vet tutup esk..ape harus sy buat..mak dh pindah kn dlm sangkar..Ahad ade ke Vet buka..sy cuba berkomunikasi n berdoa suruh dia tahan smpi ke Isnin..klu ada Vet atau Gov vet buka Ahad..? SPAC...? Maaf ggu trm ksh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam warahmatullah..

      Ya Allah, kesiannya.. Sy rasa kalau sy d tempat awak pun, belum tentu sy kuat nak buat tu semua. Emm, kalau kes kucing awak, sy tak berani la nak bagi apa2 harapan sebab ikut faktor usia, mmg dah tua sgt kucing awak tu kalau untuk kucing biasa. Kucing sy paling lama hidup pun dalam 6-7 tahun. Tu pun dah nampak tua sgt. Tak boleh nak gigit dan makan benda keras mcm friskies.

      Maaflah lambat reply sebab noti masuk ke email lambat. Selalu kalau ahad jarang ada vet buka. Tak pasti la kalau vet swasta. Tak selalu mmg tutup juga. Kalau ada private shelter yg khas utk kucing berhampiran rumah, mungkin bole minta pendapat dorang sebab dorg selalu arif bab kucing sakit dan kucing terbiar ni (stray cats)..

      Sy doakan kucing awak cepat sembuh.. Sy tak bole la kalau kucing sakit ke, kena dera ke.. Tak sggup nak dgr.. Tgk video pun tak berani.. Emm, hope semuanya baik baik sahaja. Syafakallah ya untuk kucing awak..

      Delete
  25. Bgi kucing korang dgn air kelapa. Inshaallah sembuh. Klw nmpk tanda2 sperti kucing murung, xnk mkn, xaktif (senyap n xbermaya) cpt2 bg air kelapa.

    Cara:
    1.Sediakn kelapa
    2.Ambil airnya guna picagari
    3.Bg kucing mnum air kelapa td dgn picagari dri tepi mulut kucing. Klw dy xnk, pakse je tpi perlulah dgn kasih syg.

    Nmpk cam mnyeksa kan? Tpi itulah caranya klw nak kucing korg sembuh. Ulangi cara trsebut slps 4-5 jam berikutnya sehingga korg nmpk perubahan pda kucing korg. Inshaallah sembuh dlm 1-2 hari. AND MOST IMPORTANT! (elakkn kucing anda dpd dberi suntikkn vaksin ketika sakit, ad stengah kucing antibodi dy lemah, so xdpt lwn dos yg dberi. Dan berakhir dgn kematian. Huhuhu) Cara diatas ialah cara tradisional. :)

    ReplyDelete
  26. bagi air kelapa muda ke tua??
    by the way,sy bubuh garam or cuka apple pd air mnumn kucing, wat mase ni ALHAMDULILLAH, berisi cucu2 4 ekor, ibunya n seekor lagi kucing betina sehat, cume ada masalah kutu, disebabkan ibunya bejangkit dr kucing jantan dr luar rumah, try guna just spray,so far bekurangan kutu, itu utk sementara waktu, sblom mgunakan spray kutu sepenuhnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya orang tau2 dulu guna air kelapa tua...pernah gak jadi kat kucing saya masa dulu...dah teruk dah tgk...air liur siap meleleh...masa dia berjalan pun dah mcm orang mabuk...kekiri kanan je...arwah ayah saya ambik air kelapa tua...bagi kucing tu minum...kira mcm bagi mkn ubat gak lah...3 kali sehari...esok nya ...nampak kucing tu dah ok ckit...mkn pun dah mau dah....tapi arwah ayah saya terus gak bagi minum air kelapa tua tu untuk hari kedua...kira hari ketiga tu...alhamdulillah...kucing saya tu dah sihat dah...

      Delete
  27. i hopely kucing saya sentiasa siht saya sentiasa risau kalau dia ade apew2 xkena sye selalu doakan kesihatan dia

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. Kucing saya baru ja padam td.. X tahu la napa.. Suspek sembelit or batu karang.. Start slow jumaat.. Ahad hari ni dh mati.. Hmm,dia sakit time klinik vet tutup.. Igt nk bawak jp, tp tak sempat..hmmm

    ReplyDelete
  31. kucing saya akhir2 ni gigit ekor die sendiri and then bulu dia bnyk gugur.. nape eh? any solutions?

    ReplyDelete
  32. Hai . Kucing awak selalu gigit ekor sendiri? Maybe ada kutu. Kena selalu check bulu dorang especially kucing yang bulu tebal dan panjang. Kalau banyak bulu gugur maybe sebab dia jarang minum air. Kena selalu sediakan air yang fresh. Tukar air tu. Make sure air minuman kucing air yang bersih. Okay?

    ReplyDelete
  33. mcmna mau ubat kucing lemas ah??muntah..tiba2 mngiau...

    ReplyDelete
  34. mcmna mau ubat kucing lemas ah??muntah..tiba2 mngiau...

    ReplyDelete
  35. Kucing saya pun tgh sakit ni..kemarin dh bawak g vet..doc bagi ubat dpn..tpi smpai skrng tak sembuh lagi..semua sympton di atas ada pada kucing saya..skrng ni saya cuma suapkan dia air glucose je..hopefully kucing saya pnjng umur n sembuh..amin

    ReplyDelete
  36. nk tnya.. kucing saya sakit, hilang selera makan..doktor ckp, mngkin dia tergigit lidah, sbab ada bengkak hujung lidah.. lepastu kena suntik vaksin+vitamin.. 4jam mcm tu,pernafasan kucing saya tetiba laju.. tu memang kesan ke apa?

    ReplyDelete