Thursday, January 2, 2014

Cara Jaga Couple Relationship Supaya Tak Boring ....

Uiseh, jadi doktor cinta pula aku ne sekarang .


So sini aku bagi tips cara nak jaga hubungan couple korang tu supaya tak boring bosan bored and seangkatan dengannya.

Selalunya pasangan couple yang lama bercinta adalah golongan yang berisiko untuk hubungan tu jadi bosan.

Seriously aku tak tipu.

Yala, dah lama sangat couple, asyik menghadap orang yang sama, perangai yang sama and sama sama sesamanya.
Of course lama lama benda yang sama tu akan jadi bosan.

Macam aku ne baru 5 tahun (2014) la tapi seriously kadang kadang pandai la rasa bosan.

Tapi aku and boyfie buat la beberapa benda supaya tak bosan.
Jom cekedaut.



1. Elakkan penggunaan nama MANJA



Aku tau la semua couple mesti nak guna panggilan baby, sayang, ayang, hubby, honey and macam macam la yang agak loya tekak aku nak sebut (no offend).

Tapi bagi aku, kalau dah guna time couple, abis nanti time kahwin dah tak suweet lagi.
So, sini aku suggestkan JANGAN guna panggilan manja.
Enough with "aku and kau".
Kalau guna aku and kau, sure punya korang takkan rasa malu dengan pasangan untuk kongsi apa juga jenis masalah dan dari situ korang akan lebih rapat macam kawan.
Apa kata korang simpan nama - nama manja tu untuk guna lepas kahwin nanti..
Mesti korang rasa malu malu nak panggil pasangan korang
dengan gelaran yang romantik.
Kan lagi suweet lepas kahwin ??? Malu - malu gitewww ... 
Auwww :D


Example: Aku dengan bf selesa guna aku kau..
Actually kalau dulu kami sms kan pernah guna gelaran tau and balik balik tukar gelaran..
Lucu juga la, aku bahasakan diri dia cowo and dia panggil aku cewe..
But at the end guna aku dan kau..
Senang !

Nama dia kat contact aku pun aku buat ZulFazly..
Bukan sayang, my darling, my dear, hubby and yang manja..
Lepas kawen jela baru tukar, baru la thrilling sket!




2. Buat couple macam KAWAN



Kamu pernah dengar kan kalau persahabatan lebih long lasting daripada couple.

So, try buat couple korang macam best buddy kamu.
Lagipun, daripada persahabatan la terus jadi couple kan ??
Apa kata kamu kekalkan saja persahabatan tu dalam konteks couple.
Paham tak ??
buat2 paham jala okay. hahah !

Taraaa.. macam best friend tak kami ??
Sorry la kalau promote pic sendiri :D
Okay, meh sini aku terangkan..
Kalau kita buat couple kita macam kawan,
 kita takkan rasa malu untuk share everything dengan dia.
Kita takkan rasa kekok nak cerita masalah or anything dengan dia..
But everything tu must has its limit okay.
Takkan semua nak share, agak - agak la oii..




3. Lanjutkan Fasa Hubungan



Ne kira cara yang paling susah untuk dilaksanakan tapi keberkesanannya tak perlu lagi diragui. 
Chewah ! Macam iklan sabun cuci baju pulak.

Aku tak tau study dari mana tapi aku pernah terbaca yang hubungan ne perlukan refreshment.
So lanjutkan hubungan ke fasa yang seterusnya juga dikira refresh-kan hubungan.
So kalau tengah couple tu bawa bawa la bertunang, and dari bertunang tu bawa2 la kahwin.
Banyak kebaikan mendirikan rumah tangga ne..
Wah, kalau bab kahwin sukaaaaaaa yaaaa :)

Kalau nak kahwin nanti jemput la aku..
Aku nak juga nak ambek berkat :D




4. Try New Things


Apa kata korang try perkara yang belum pernah korang cuba..
Tapi dalam konteks yang baik la okay..
Jangan cuba benda yang tak pernah buat tapi perkara tu tak baik and memudaratkan.

Terutamanya yang mendatangkan dosa.. aihhhh !!
Ala, pergi vacation tempat yang tak pernah korang pergi ka..
Try aktiviti yang mencabarpelik or yang tak pernah nak terfikir dek akal..
Pergi bungee jumping ke................
Masuk rumah hantu ke................
Kalau aku teringin sangat nak pergi white water rafting dengan boyfie..
Best ouh activity tu.. Aku dah try ! Perghhhh terbaekkk :D

Tadaaaaa.. Ne time aku rafting kat Sungai Padas..
Cari mana satu aku ...




5. BANYAKKAN BERGADUH DAN BANYAKKAN BERBAIK 



Title ne je yang aku CAPS LOCK_kan.
Mesti korang curious apsal aku galakkan pergaduhan kan.
Actually bergaduh dengan couple ne ada baiknya juga okay.
Sebab dari bergaduh la akan ada sesi pujuk memujuk.
Dan dari sesi pujuk memujuk akan ada sesi communication.
Kadang - kadang dari pergaduhan la kita akan belajar banyak perkara baru okay.
Tapi jangan la selalu bertengkar then terus bertengkar.
Kena la bawa berbaik kan.
Bawa berbincang.
Selalu lelaki yang kena mengalah dalam hal ne sebab lelaki kan ada 9 akal.
Lagipun lelaki lebih penyabar bab pergaduhan ne.
Kesian lelaki kan :'(
But that's why talak kena bagi kat lelaki sebab lelaki lebih wise in making decision.
Chewahhhh :D




Hehehehe ! 

Gud luck with your couple :)

Click link untuk baca Cara dan Tips Nak Tahu Lelaki Ideal untuk Anda

http://fizfaiez.blogspot.my/2015/10/cara-dan-tips-nak-tahu-lelaki-ideal.html


Sincerely,




52 comments:

  1. ahaha... setuju tu.. bagus2 tip yang diberi.. tapi untuk kategori yg suka jiwang karat, ahaha.. diorang lagi suka yang sayang.. dan time gadoh, abes aku aku kau kau.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tips ne just pendapat je.. Mana yang rasa okay, mungkin bole try. Yang pasal jiwang karat tu ye, dorg lebih suka guna syg2.. Kdg2 ppuan ne bila lelaki guna aku kau, dorg rasa xmnja and kasar. Kadang2 guna aku kau pun best gak, macam lagi ceria.. Uiseh.

      Delete
    2. Kalau panggil pakai nama sebenar? Dia akan bosan tak

      Delete
  2. awek aq neh lain skit,mende kecik nk diperbesarkn...aq panggil dye nyamuk lavander jewp ..tu jepun sbb dye pkai baju belang2 hitam ngan unggu...tu pn nk gaduh dye ckp aq bongok,sengal, ape sume boleh plak,,aq ckp nyamuk lavander tros dye naik angin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhh. Garang gile awek awak ye. Sabor jela. Slalu ppuan mcm ne kene patahkan serangan bila dia marah2.. Bawa slow talk ye

      Delete
  3. I couple lama ngan bf i.. About 8years dah.. Mmg kite salu try new thing like food..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai awak 🙋

      Wahh, tahniah la dah 8 tahun ya. Kalau kawen ne mungkin dah anak 3-4 kot.. Hehe!! Ouh, korang slalu try new foods ye?? Ouhh, bagus tu.. Kalau kita pegi food hunting rasa best kan.. Makan sedap2.. Rasa happy je..
      kongsi2 la juga tips mcm mana hubungan korang bole kekal.. Sifu ne.. Hehe!!

      Kalau nanti naik pelamin, jan lupa share2 info dan pics ye.. Best of luck for your relationship.. Amin..

      Fiz

      Delete
  4. I disagree with you menggunakan 'aku' dan 'kau'...cam x respek jew... panggilan abg and dik ok lah kowt kalu panggilan lain tu meloyakan.... my piece of tots.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai commander..

      Well, i really appreciate your opinion.. Yang sy post ne pun berdasarkan opinion sy je.. Tpulang la nak ikut atau tidak.. Sy pun kurang setuju juga kalau awak cakap mcm tak hormat pasangan kalau guna aku dan kau. Depends kepada orang yang guna tu dan cara sebut.. Mcm kawan sy dy pun guna aku kau with her bf (now husband) tapi cara dy sebut tu lembut tak kasar.. So it sounds normal..

      Kalau bg sy pulak, sy lebih suka penggunaan aku kau sebab mgkin pasangan sy juga jenis yg gila2 dan bukan jenis romantik. Mgkin dah kawen nnt baru tukar panggilan supaya ada sesuatu yg baru dlm hubungan. Kan?
      So depends kepada pasangan tu juga la.. Tp bg sy, senang lagi kita nak komunikasi jika kita anggp psangan seperti kawan..

      Ini hanya la pandangan sy.. Terima kasih sebab sudi baca dan komen.. Kalau ada tips nak kongsi pasal hubungan awak jan segan2 okay komen kat sini. Hehe :D

      Delete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. i think its more better guna aku kau...cuz kalau guna baby sayang ni pun takde beza tetap nama panggilan and sya sgt2 kesian kat lelaki sbb kna tahan perangai perempuan...

    ReplyDelete
  7. i think its more better guna aku kau...cuz kalau guna baby sayang ni pun takde beza tetap nama panggilan and sya sgt2 kesian kat lelaki sbb kna tahan perangai perempuan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan?? Awak pun setuju kan guna aku kau. Tapi ne depends on people juga la. Sy dan partner dah lama kenal since form1.. Kami memang kawan baik dulu before couple. Tapi kami lebih suka anggp hubungan kami ne mcm persabahatan. So takde la rasa mcm terikat or beban dalam relationship ne.

      Yup! Seriously kesian tau kalau jadi lelaki. Kena sabar dgn perangai perempuan and sy salute lelaki yg penyabar and tahan dgn perangai perempuan.. Susah nak cari zaman skg ne 😂😂

      Thanks awak for reading my blog okay

      Delete
  8. wahhh muka penulis blog ni mcm sunny snsd tu ahh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai awak si Lovely Blog

      Sorry for took so long to reply your comments
      Awak, saya mcm sunny snsd? Sy google baru tw macam mana muka dia. Heee mcm tak sama je but terima kasih la kalau pendapat awak sama.

      Nanti I'll visit your blog okay. Thanks awak ❤️

      Delete
  9. Hi sis,mcm mn nk bt org yg kita suka jg sukakan.kita, skrg ni sy tgh berkawan tapi, dia kata hbgn.kami hny skdar kawan biasa shja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai anati 🙋

      Wah susah juga ye nak jawab soalan awak tu. well, kalau sy la kan.. Sy akan buat benda tang dia suka.. Kalau dia suka makan, try la belanja dia makan selalu and masakkan dia ke.. Do the things yg dia suka..

      Yang paling penting kan, be yourself. Biar dia suka awak kerana itu adalah awak. Jangan takut kalau dia tak suka awak, maybe itu petunjuk yg you deserve someone else. Awak kena cari org yg cintakan awak lebih dari awak cintakan dia. Dont expect too much and dont dream to high okay?

      Sy doakan awak berjaya tambat hati dia.. Best of luck awak.. Ceritakan kat sy what happen next okay?

      Delete
  10. Hi sis....assalamualaikum...nk tnye...saye ade kekasih....selalunye saye je yg asyik nk mengalah sebb trlalu saygkan die...mcm mane nk tahu yg die ni betul betul sayg kan sayg..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai eiyan..
      kalau nak tw mcm mana pasangan kita syg sgt kat kita kan, kalau bf awak tu dia takkan tinggalkan awak walau mcm mana teruk awk buat kat dia..

      Cth mcm bf sy kan, actually jujur sis pernah curang tw dgn bf.. After 5 years of relationship. Sebab sis bosan tade improvement in our relationship. Tp bf sis tak pernah pun give up utk dapatkan sis balik.. Dia ckp lelaki yg sis curang tu memang tak mampu nak bahagiakan sis.. And what he said is truth.. Mmg beza sgt lelaki yg sis kenal tu..

      Sis gaduh with new bf and minta clash.. Then senang senang je dia clashkan sis.. Yg bf sis skg, even now nak masuk 6years of relationship kitaorg gaduh, balik2 sis minta clash dia tak pernah skali pun lepaskan sis.. Dia tak salahkan sis curang sebab dia tw dia memang susah nak ada masa utk sis.. And he blamed himself for the whole thing..

      Tu je benda paling senang nak tgk bf kita syg kita ke tak.. Dia takkan pernah get bored dgn kita.. Tp kdg2 ada jugak lelaki yg syg sgt kat gf tp tak pandai nak jaga hati gf.. Siap belasah lg.. Like my oldest sister. Ex bf dia dulu penah pukul dia. And now, akak sis dah beranak dua pun stil ex bf dia dok cari.. Scary right?

      Actually tu semua dari kita juga menilai. Tgk dari how on they treat us.. Bahagia ka kita dgn dia.. Kalau dia sggup berkorban demi kita, then he's the one.. Awak bole tw dr hati awak..

      Kdg2 kita ne buta juga, dah kena layan teruk oleh bf tp still jugak tahan dgn bf.. Mcm my friend, bf dia lgsg tak contact for weeks.. Dia still tggu.. Dont lower yourself dear for someone who doesn't appreciate you.. In sha Allah psti awak jumpa org yg betul syg awak and awk bole nampak..

      Maafla panjang taip.. But yg paling penting skali, nak tau bf kita syg ke tak.. Dia takkan lepaskan kita walaupun teruk, susah and sukar keadaan time tu.. Sesekali dia takkan lepaskan. Walaupun awak minta clash bersungguh2.. mcm bf sy slalu dia akan ckp " ko nak anggap clash terpulangla.. Ko tak nak kat aku pun terpulang.. Tapi aku tak pernah anggp kita clash". Mcm tu la lebih kurang.. Okay dear??

      Jan lupa update ur story here okay.. Will be waiting u

      Delete
  11. Hai sis. Saya minat kat someone ni. Dia kata dia tak pernah 'falling in love' kat sesiapa sebelum ni. He said im his first love. Dulu masa hujung tahun (2015), dia selalu contact saya. Dia selalu call saya berjam jam. Tapi sekarang dia tak contact saya dah. Saya je selalu mesej dia, ws dia. Dia pun macam nak tak nak je layan saya. Terasa gak ah. Tapi bila saya marah tu, dia pujuk. Tapi bila saya happy, dia macam tak nak layan saya. Hmm. Actually kitorang still budak sekolah, galak sangat nak in love ni haha. Sis, kenapa dia berubah ye? Btw, dia SPM tahun ni and saya PT3. Dia kelas Science. Hehe, kecik kecik dah bercinta cintan. but sis please reply. Thank you ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai dik.. so sorry if lambat reply sebab tadi sis try reply through phone but tak dapat. so terpaksa buka lappy untuk balas your comment.

      Awlolo comelnya adik ni.. Teringat kat adik sis yang skg tengah kat MRSM, tahun ni dia SPM. Selalu dok mengadu hal cinta dia.. Sebijik la masalah korang ni. Okay, berkenaan masalah adik tu ye.. So sis panggil lelaki yang adik suka tu as crush la ye. Sebelum tu, sis ni bukanlah pandai sangat pasal hubungan hubungan ni sebab hubungan tu depends on org tu sendiri. susah nak baca hati org..

      Kalau crush adik tu macam dah kurang layan adik, maybe dia perlukan ruang utk diri sendiri. Kadang kadang lelaki ni perlukan some space utk diri sendiri. Kalau hubungan tu masih fresh, lelaki jarang nak kongsi masalah dengan pasangan. Bukan sebab tak percaya. Mungkin segan. Mungkin crush adik tu pun tak nak terlalu fikir pasal cinta sangat. yelah korang pun masih sekolah lagi and dua dua pun nak exam penting this year.. Mungkin dia ambil keputusan utk bagi space for both of you..

      Jangan risau, satu adik kena yakin pasal lelaki, kalau betul dorang syg dorang akan jaga relationship baik baik dan dorang takkan sesekali lepaskan org yg dorang syg.. Yakin tu je..

      Tapi kalau ikutkan tak brapa bagus bercinta time sekolah ni sebab kalau tak pandai kawal emosi susah nanti efek pelajaran. Macam sis dulu, selalu dapat no1, sekali lepas bercinta terus dapat no 19.. Tak salah bercinta dari zaman sekolah and kalau boleh sis lagi galakkan sebab selalu kalau cinta zaman sekolah ni, kalau betul jumpa pasangan yg tepat, chances utk ke jinjang pelamin. Alamak, terlebih dah ni cerita pasal kawen. BTW, sis sendiri bercinta dengan boyfriend dari zaman sekolah sampai la skg. skg dah 7 tahun dah.. apa apa pun just focus on your study first.. Lelaki kalau dia sayang dia akan tunggu. tu je okay sayang?? good luck with your studies and love life.

      Delete
  12. Hi... tapi camne kalau boyfie kite selalu bosan n cari kite kat whatsapp tapi kite sendiri bosan layan cite die..... haha acsually it's sounds awkward but boleh tak bagi tips untuk mulakan cerita dalan chatting... sebab seriously kite selalu tak tahu nk borak apa..

    ReplyDelete
  13. Hi... tapi camne kalau boyfie kite selalu bosan n cari kite kat whatsapp tapi kite sendiri bosan layan cite die..... haha acsually it's sounds awkward but boleh tak bagi tips untuk mulakan cerita dalan chatting... sebab seriously kite selalu tak tahu nk borak apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Anis. Berkenaan soalan awak tu, sy dapat rasa awak ni ada masalah komunikasi. Sebenarnya nak mula cerita ni depends kepada kedua belah pihak. Kalau sorang seronok dan semangat nak cerita, tapi seorang lagi tak semangat, the communication doesn't work. Sebenarnya banyak topic yg bole kita ajak cerita. Cara yg paling mudah, apa yg trend or viral pada waktu itu. Selalu org semangat cerita benda yg viral ni. And honestly speaking, kalau lelaki kebanyakkan mereka suka dirty talk. Bukan sahaja lelaki, perempuan pun sama tapi hanya di kalangan kawan yg rapat. Sebenarnya boleh bercerita benda itu secara ilmiah tapi saya tak galakkan la sebab mmg tak bagus pun. Sebenarnya nak bercerita ni mudah, tapi perlu la kena letak minat dan trust untuk sama ada willingness to listen dan willingness to talk. Semua tu dari kita okay.

      Sy sendiri hari hari on call dgn bf, kdg2 sampai subuh. Kami banyak cerita mcm2, pasal keja, pasal apa yg berlaku pada hari tu, and apa saja topik. Yg penting, dia semangat untuk mendengar dan bercakap dan begitu juga saya. Okay? Hope answer your question. Thanks yaa.

      Delete
  14. hi☺️ kitaorang ni dah sebulan couple. memang hari2 call share story masing2. macam sy, sy takpernah halang benda yang dia suka buat. tapi baru2 ni sy perasan yang dia dah start buat perangai. jadi malamtu sy try sowtalk dengan dia tanya kenapa and jawapannya dia cakap dia bosan dengan sy. sampai harini sy masih sayangkan dia dan kalau boleh nak relay kami macam dulu. dulu dia pernah cakap sy ni banyak ubah life dia dan dia payah nak bosan dengan sy tapi atlast dia yang bosan dulu. hm any tips yang boleh membantu sy dapatkan dia balik atau move on je? btw sebelum ni sy ada massage dia tapi dia tak reply. dan kalau tak salah dia ada perempuan lain tapi sekarang tak pasti sama ada masih bersama atau tak. tolong saya please😔 sy sayang sngt dkat dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai dear Athirah 🙋🏻

      So sorry to hear that. Okay, jujur saya cakap. Kalau lelaki dah start bosan, better tinggalkan je. Sebab lelaki ni lain sikit. Dia kalau dia dah niat nak tinggalkan, dia akan tinggalkan. Cepat atau lambat je. Lain dgn perempuan. Hati perempuan ni cakap je nak tinggalkan, tapi bila kena pujuk pandai cair.

      Senang je nak tau lelaki tu setia atau tak. Pernah dengar quote, " A man who loves you will never leave you no matter how hard the situation is. A woman who loves you will get mad at you on many things, but still wants to be with you". So awak yakin je, lelaki kalau dia betul sayang, dia takkan tinggalkan awak walau mcm mana pun susah keadaan tu. He will fight for you.

      Tapi kadang2 ada je lelaki yg sengaja nak uji perempuan tgk sama ada dia setia atau tak. Kalau tu saya tak berani nak cakap la mcm mana. Tapi once lelaki dah ckp dia bosan, almost 100% memang dia tak nak dah (okay, percent tu saya sendiri yg cakap). Tapi semuanya terpulang awak.

      For me, a month still doesn't prove anything. Kalau baru sebulan dah banyak alasan, i bet he's a player. Better move on la. Please dear, dont be some low standard girl and begging for love from a man who doesn't want to appreciate you. Saya yakin ada lebih ramai lelaki yg deserve to have you and make you happy. Hope to hear a good news for you. Kalau rasa nak chat or minta pendapat bole komen ok. I will reply cuma cepat atau lambat je.

      Delete
    2. thankyou dear☺️ sangat membantu☺️☺️ okay thankyou ya anything sy bagitahu ya

      Delete
    3. Okay dear. Apa apa keputusan, awak kena tabah tau. Kalau awak rasa he's worth your love, teruskan raih cinta dia. Tapi the consequence is maybe dia akan treat awak like an option (mungkin dia akan berubah tengok kesungguhan awak). Kalau awak pilih untuk tinggalkan dia, consequence dia, awak akan patah hati. So pilih yang terbaik ya. Pilih untuk jaga hati sendiri dulu. Tak salah nak buat solat istikharah. Minta petunjuk. Saya pun dulu buat solat istikharah. Saya doakan yg terbaik untuk awak ok. Hope awak sentiasa bahagia. In sha Allah. Saya tunggu your good news 🌹😊

      Delete
    4. thanks ya☺️ saya dah try pujuk dia tapi dia macam dah tak berminat dengan saya. sy ada massage and tanya samada barang yang pernah dia bagi tu dia nak balik atau tak sebab sy memang kalau boleh taknak dah tengok barang yang dia bagi tu. sy tanya sama ada nak balik atau nak sy keep(memang sy akan buang hehehe) tapi massage dia hanya baca dan tak reply apa2. ada suggest tak macam mana? sy redha kalau dah memang tkda jodoh dngan dia maybe orang lain lebih baik menanti insha Allah☺️ walaupun deep inside dah berterabur hancur tapi percaya dengan kuasa Allah moga ada hikmah☺️

      Delete
    5. Emmm. So sorry to hear that. Saya pun rasa dia memang dah tak nak teruskan hubungan dgn awak dah. Macam ni la, awak text dia cakap last la ni awak text. Cakap pasni tak ganggu dah. Cakap la terima kasih sebab dah pernah bahagiakan awak dalam tempoh masa korang couple. Bagitau semua awak rasa. Pastu biar la semuanya habis di situ. Cakap elok2 jangan ada dendam. Bagi saya walaupun dah clash tak semestinya kita tak bole kawan. Macam saya sendiri, sy masi berkawan dgn ex saya. Jumpa tegur macam biasa. And barang barang dia pernah bagi pun saya masih simpan. Sebagai kenangan sebab dia pernah bahagaiakan saya. Tak salah simpan sebagai kenangan sebab saya simpan bukan utk ingat kesakitan tapi ingat dia salah sorg org yg pernah buat saya happy.

      Tak payah la awak nak merayu untuk jumpa bagi brg balik semua. Dia dah tak hargai dan awak kena tunjuk yang awak bole hidup tanpa dia. Tapi kalau awak rasa tak kuat nak simpan barang2 yang dia bagi, better buang jela. Memang tu salah satu cara untuk move on. Kedua cara nak move on, cari pengganti cepat2. Peduli la org nak cakap kita ni senang2 je cari pengganti, tapi percayala, bila dah jumpa pengganti, lama2 akan hilang rasa sakit tu.

      Saya tau mmg sakit tapi awak kena tunjuk awak kuat. Dan saya pun pernah lalui semua tu, even saya dah couple baru pun still ingat kat ex, tapi in sha Allah lama2 hilang la rasa sakit tu. Banyakkan doa. Okay dear..? Dah jangan sedih2.. Saya tau banyak lagi lelaki yg baik, cuma terus sabar dan cari.

      Delete
    6. thank you sis☺️ insha Allah sy boleh buat apa yang awak bagi tips. btw boleh dapatkan personal contact tak? nak tanya something privacy☺️☺️

      Delete
    7. This comment has been removed by the author.

      Delete
    8. Alamak. Wechat saya memang susah org nak add. Bagi id awak. Saya try add

      Delete
  15. Sorry to readers. Sebelum ini saya ada berikan no telefon peribadi untuk salah seorang reader yang mempunyai masalah dan memerlukan nasihat. Tetapi terlalu ramai yang chat through my personal number. Saya tak boleh nak luangkan masa untuk melayan sebarang pertanyaan memandangkan chat secara personal memerlukan masa yang lama untuk mendengar sesi luahan dan memberikan nasihat. Dan hal sedemikian tidak produktif untuk saya. Oleh itu, saya terpaksa padamkan komen yang mengandungi no telefon saya. Kalau ada apa2 pertanyaan, please just leave a comment down here. In sha Allah saya pasti akan balas comment anda sama ada cepat atau lambat bergantung kepada notification yang masuk ke emel saya. Sila rajinkan diri anda untuk update untuk mengetahui sama ada comment anda telah dibalas atau belum. Saya tidak akan reply sebarang pertanyaan melalui chat whatsapp. Thanks for cooperation. Dan maaf untuk sebarang kesulitan.

    ReplyDelete
  16. Salam sis,sy nk tanya pendapat sis..
    Mcm mna nk tahu yg lelaki tu serius or nk memainkan hati seseorang perempuan?bkn apa sbb sy confuselah dgn hubungan on off ni kejap ada kejap hilang..please explain

    ReplyDelete
  17. Hai Erica. This is me Admin.

    Actually soalan awak tu subjektif sikit. Susah nak tau sama ada org yang kita syg tu syg dekat kita juga or tak. Bagi saya, it depends on how they treat us. Saya pun selalu terfikir, bf saya syg saya atau tidak. Yalah, kadang kadang dia selalu layan, kadang busy sampai abaikan saya. Tapi bila tengok cara dia treat sy, selalu tunaikan apa saja kemahuan saya, selalu buat saya happy, berusaha macam2 then saya tau dia mmg syg kan sy.

    Kes awak ni mcm kes kawan sy. Bf dia mmg syg betul kat dia, tapi selalu hilang sampai berminggu minggu. Langsung tak chat call or contact in any kind of communication. Pastu tiba tiba ada balik and cari my friend and say sorry whatsoever. So, dari situ awak patut la rasional sama ada awak tahan atau tidak. Jika awak betul syg, dan awak yakin dia syg awak juga so awak kena terima la itu perangai dia. Tapi kalau awak rasa awak tak tahan, walaupun dia syg awak then you should let it go. Kalau opinion saya, dalam satu perhubungan, komunikasi sgt penting. Kalau hilang berminggu then suddenly muncul. Adakah itu buat awak bahagia? I dont think so. Letakkan kebahagiaan awak dulu sebelum meletakkan kebahagian org lain. Semua itu dari kita. Semua itu dari hati. Nak kenal seseorang bukan setahun dua, lama. Baru kita tau sama ada dia ikhlas atau tak. Hope jawapan ni membantu ya.

    ReplyDelete
  18. Apa2 pun ikut ajaran Islam semuanya dipermudahkan In Sha ALLAH , sbnarnya couple maple ni teda dlm Islam , seeloknya hidup berpandukan alquran dan as sunnah adalah teras kehidupan dan perjalanan yg terbaik serta rajin2 bertanya pada yang arif tntg sesuatu :-)

    ReplyDelete
  19. hi..saya dengan pasangan saya sudah lama tapi sekarang..dia macam bosan dengan saya..asyik² benda sama..dia suruh saya berubah..dia kata saya ni lain daripada lelaki lain..yang lain pandai layan perempuan tapi saya tak.. apa patut saya buat? Thanks

    - kaum lelaki

    ReplyDelete
  20. Hy sis , sy penah kenal dengan kawan satu kolej sy dan tanpa sengaja sy dah minat dan jatuh cinta dekat dy .. lama kami berkawan sejak 2014 lagi .. dy pun tahu sy suka dy tapi dy terlalu ikotkan ego dy dan dy mintak supaya sy cari lelaki lain yng lebih baik dari dy .. itu maksudnya dy tak sukakan sy kee sis ??

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum sis..saya bercinta selama satu tahun stgh..sebelom kami putus..kami ada masalah n masalah tu memang kesialapan dan saya mengaku pada dia..wktu kami ada masalah , ada sorang lelaki bg harapan dkt dia n ex saya trma dia..lepas tu dia mnx putus dgn saya sbb dia ada org lain..saya xboleh kenangan kami bersama2 sbb ke mana saja saya pergi , ex saya selalu membanyangi fikiran saya..saya solat istikoroh saya nmpak ex saya jga..walaupon dh putus , saya masih sayang dkt ex saya lg..apa patut yg saya buat ??

    ReplyDelete
  22. Hi sis . pasangan saya ni dia suka saya dalam 3tahun laa tapi saya tolak dia sebab saya tak berapa minat dengan dia . then, saya nampak sangat effort dia sukankan saya. So, ttbe saya tersuka dia jugak . kiteorg sart chat apa semua . then couple . masa mula mula je saya nampak effort dia . nampak yang dia sayang saya . tak lama lepastu dia macam rep lambat . kadang online siap update in social media lagi tapi chat saya tak reply pon . rasa sedih jugaklah . dia jugak jenis lelaki yang layan perempuan . sometimes rasa jealous sangat. Saya jenis yang suka cari gaduh, merajuk, manja lah kan . mula mula bila saya cari gaduh dia okay je . gaduh saja saja je lah sebab rindu kan . tapi lately ni dia jenis yang tak boleh bergurau dan saya rasa dia ada perempuan lain �� . apa perlu saya buat ? Moveon ?

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum
    Kenapa perempuan suka cakap benda yg sama je
    Buat ap, mkn ap, cuaca ok x...
    Klau awl2 conversation shj takpela jugak
    Bila sy bukak topik, kurang dapat respon, alih2 tny bnda sama
    Bila sy mintak kongsi cerita, selalu kata tatau nk ckp ap
    Rasa nak tegur je, tp jd benda lain pulak
    Ap pandgn tuan tanah

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum
    Kenapa perempuan suka cakap benda yg sama je
    Buat ap, mkn ap, cuaca ok x...
    Klau awl2 conversation shj takpela jugak
    Bila sy bukak topik, kurang dapat respon, alih2 tny bnda sama
    Bila sy mintak kongsi cerita, selalu kata tatau nk ckp ap
    Rasa nak tegur je, tp jd benda lain pulak
    Ap pandgn tuan tanah

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks bagi tips ���� , iyanya tambah mengiratkan hubungan ✌️

      Delete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. Salam
    Camne cara nk back panggil aq mung.. Kalau dh start panggil biy yunk.
    Sbb bf sye dh mula bosan ngan sye..dia ckp..kalau chat pun..x bnyk mcm dulu..dan x thu nk ckp apa..sedihh hatii🙁🙁

    ReplyDelete
  27. salam sis, best la blog sis.. saya baru lepas putus dengan ex saya dan sudah ada pengganti dalam keadaan terpaksa sebab nak lupakan ex tu.. bila dgn pakwe baru ni, sy ajak dy pggil kau aku, dia x nak sebab ayat tu kasar.. lastly ajak panggil biy & miy.. dia ckp lepas nikah tukar pangkat baru pulak.. saya tanya la apa? so dia cakap tunggu kita nikah.. dia akan bagitahu.. haha.. sebenarnye saya ni seorang perempuan yang kasar lah jugak.. so nak manja2 memang tak reti sangat.. hehe .. disebabkan pakwe baru ni lah.. perangai saya jadi lemah lembut sikit(kadang2) .. haha..

    ReplyDelete
  28. Salam sis.kalau bcnta dah lama and then cinta jarak jauh kan.susah pulak tu nk jumpa.kdng tu tkthu nk borak apa dlm chat.what can i do?. Kdng kalau call pon bnyk diam je.boleb bagi tips?

    ReplyDelete