Sunday, October 30, 2011

Hari Raya Aidiladha..

* Hari Raya Aidiladha (Bahasa Arab: عيد الأضحى 'Eid Ul-Adha) atau Hari Raya Haji. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. [ Thanx wikipedia :) ]


* Kalau korang ingat pasal kisah Nabi Ibrahim a.s yang taat menjalankan perintah Allah SWT untuk sembelih anak dia sendiri, Nabi Ismail a.s. Nabi Ismail a.s sabar dan menerima perintah Allah SWT.. Kalau korang kena suru sembelih anak sendiri, kamu mahu ka..? Tak kali kan.. So, betapa taatnya para rasul dulu menjalankan perintah Allah SWT..



sapa yang ada mual2 jan tengok 








Makkah Al- Muqarramah


salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ala, sembelih kambing, kerbau and lembu.. Kalau sembelih ayam boleh ka ahh? [ rasanya belum penah dengar lagi kan urang sembelih ayam untuk qurban ]

* Tahun ne raya haji jatuh pada 6 NOVEMBER 2011.. diulangi, 6 NOVEMBER 2011.. [ Subject to confirmation ] and aku bukan penyimpan mohor mohor besar diraja. harap maklum..

*Jangan lupa, korang amatlah digalakkan untuk berpuasa pada 4/5 November 2011 ne.. Besar ganjaran pahala dia.. InsyaALLAH.. :)


* Puasa Arafah itu adalah puasa yang di lakukan pada tanggal 9 Dzulhijjah. Puasa sunnah ini khusus dilakukan pada bulah Zulhijjah atau bulan haji. Dan puasa ini dianjurkan bagi mereka yang tidak berangkat ibadah haji. Jadi, mereka melaksanakan di kampung halamannya masing-masing.


Dari Abu Qotadah radhiyallohu ‘anhu, dia berkata, “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam pernah ditanya tentang puasa hari ‘Arafah. Maka beliau shallallahu ‘alaihi wa sallam menjawab, ‘Menghapuskan dosa-dosa tahun yang lalu dan tahun yang akan datang."  [Hadis sahih diriwayatkan oleh Muslim]
p/s : renung2kan dan selamat beramal [ aku boleh ganti prof. izi haji yahya suda ] 


Monday, October 17, 2011

Plant vs Zombie


Game yang selalu bikin aku geram.. :(



* Well, sekarang aku suda ter_addict dengan game baru.. Hahahaha! aku suka sangat main game plant vs zombie ne.. Peduli la apa kamu mau cakap tu game lama pun.. Memang pun game lama.. tapi baru aku main sekarang..

* Aku suka ne timbak - timbak tu zombie.. Maty trus zombie bha.. Mula2 patah tangan then tcabut kepala.. hehe!

* Zombie paling aku benci yang ada tin kat kepala tu.. Punya bikin panas.. Susa betul mau mati ne.. Sama zombie yang bole fly2 guna belon.. menyusahkan aku ja mau kasi mati durang tu.. semua zombie pun aku benci la..!

* Satu yang tak bez main game ne, aku takut ne.. paling bikin takut main tengah malam.. cuba kamu try main tengah malam.. sound volume jangan kasi alang2.. yang full volume punya.. Sampai aku pi tandas pun tak berani ne.. Dulu tidur selalu tutup lampu, sekarang tidur terang benderang ne.. Punya sadis dia punya influence sama aku.. Cisssss!

* Mak aku pun marah sebab aku selalu kunci pintu bilik time tidur.. Well, aku terbayang bha zombie mau serang bilik aku time aku tengah bez2 tidur.. betul! aku tak tipu.. Hehehe!

* First time aku main masa kat hostel time tengah2 malam ne.. Seram ne aku main.. trus dari situ aku tak main lagi sampai abis sem.. sekali balik ruma, adik aku jadi sifu.. Dia la kasi ajar.. hahaha!! [dia la yang kasi abis level5 - bikin malu ko Faiez!]

*So, main la game untuk release_kan tension

*Majulah game untuk semua!

p/s : hehee!! jan lupa main plant vs zombie.. *promote neh




Monday, October 3, 2011

3 October 2011

* My second anniversary.. :)

* Sebenar lagi benar dan sebenar-benarnya, aku mlas mw post pasal cinta kat blog [melanggar etika kewartawanan aku] tapi aku rasa macam minta puji mau gitau yang aku terlampau hepy ne..

* i never thought that i can stand for this 2years with the same person [jadi ko mau gitau yang ko ne SETIA la?] atau ko mau TUKAR2 ?

* honestly, aku bersyukur la dapat jumpa lelaki seperti sekarang ne.. bukan mau memuji la tapi suka haty aku la bha kan mw puji.. dia memang lelaki paling penyabar dalam dunia.. pa ko rasa kalau kena maki..? tak sedap kan rasanya..? sedap lagi air yoghurt bliss yang ramping tu.. tapi dia steady ja.. juz dengar pa aku cakap.. paling penyabar bila kena marah - marah, and membebel.. aku sendiri pun kadang-kadang pandai fed up dengar mama aku berleter [kadang-kadang ja bha mak] ne lagi seorang lelaki kena maki oleh orang yang dicintai.. batu kali haty ko kan wahai lelaki..? :D

* lepas aku putus cinta with 1st couple, naaaa.. Tuhan ja bha tw cmna aku time 2.. mau SPM bhaaaa! tak macam urang hidup aku.. nasib ada hikmah ne.. "Allah memberi kita cinta yang salah sebelum kita jumpa cinta yang sejati supaya kita belajar dari cinta yang salah dan menghargai cinta yang sejati" .. Ayat tu aku pegang sampai sekarang :)

*aku slalu bagitau dia biarla hubungan kita macam KAWAN .. kalau couple selalunya tak bertahan lama.. tapi kalau kawan tetap selamanya.. aku lebih senang berkawan.. :) insyaALLAH, kalau ada jodoh, walaupun jauh tetap bersama [macam old skool ayat tu tau :P ] - cikgu aku punya ayat tu ahh, smpai sekarang aku pegang [malar pegang ayat]

*kla, malas aku kalau berjiwang - jiwang kat blog.. tak biasa ne [minta pujieee] 

*ada jodoh aku jemput jua kamu pi ruma aku kat Taman *** k..?

*lastly, aku tak mau cakap I love u pun kat dia, juz say thanx cuz alwyz be my side :D

p/s : saya tau ko baca LY .. jan lupa hantaran kahwin RM2*,*** yaa.. [mak yang cakap :P]

Tarikh : 03 October 2009
Masa  : 01.23 pagi  [siap ada masa lagi] betul2 la ko minta puji Faiez !