Sunday, December 18, 2011

Apabila budak2 Model DPP Part4 naik Bukit Gundul ...

18th DECEMBER 2011

Salam to Malaysian.. * warganegara semua ne kan..?

17-12-2011 bersamaan hari sabtu adalah hari paling extremely_worst_hepy_craziest_day in my life.. *rasanya..

cantik tau view from the peak...


*well, aku mau citer pasal journey aku naik bukit yang ramai student idam2kan mau naik [kunun la].. tanyala mana2 student UiTM Sabah.. apa yg paling weird kat UiTM ne.. memang bukit Gundul.. sebab apa? bha, tanya la sama aku.. excited mau jawab ne [gedik la pula].. kalau kamu tengok tu bukit dari jauh, nampak macam padang yang luas.. rumput ja yang hidup.. selalunya atas bukit pokok2 besar.. tapi ne bukit langsung tiada pokok2 yang besar.. weird kan.. [kali kena tebang kali.. then, dorang tanam lalang] HAHA!

*aku bangun awal okaii.. semngat ne mau pegi module.. jam6.30 am, me and all my team members of DPP cepat2 la bsiap.. [teda mekap2 ahh.. tp taruh foundation & eyeliner sket ja  :D.. nama pun DPP - always mau cantik].. then jalan kaki turun tu tangga DPIM.. pagi2 suda exercise mau kasi fit badan.. * actually kami ne showed off ja.. pa, ingat kami ne slalu pi kelas pakai heels, mekap tebal2, bgaya sakan macam model kat tv tu lembik2 ka semua.. plz la ! [gedik lagi].. well, sebab kami sakit hati kena cakap lembik and selalu control lawa.. kami sebenarnya mahu bha pakai heels panjat bukit ! :D *joke

*sampai ja dekat makmal, well... semua pn buat la keja sdri.. pendek kan story.. kami kena bg kumpulan.. aduu.. ada la beberapa kawan yg terpisah masuk grup lain.. tapi still united la kami ne.. *yai... then, kami start dari bukit dekat cluster C joo.. naaa... d sna la masuk hutan... bukan alang2 punya halangan.. punya sadis! kalau ada monyet yang hidup di sana, dia pun surrender bha.. dia mau bgayut dari satu pokok ke satu pokok yang lain pun pandai terlanggar pokok bha.. bayangkan la betapa susahnya [faiez ! jangan gedik bole ka..?]dahla baru lepas hujan.. kami start journey dengan mulut yang bising.. * dalam hati, nanti bila suda jauh berjalan, pandai la senyap semua tu.. 

*betapa bangganya aku kami semua ne saling tulung menulung *yai, minta puji lagi c faiez ne... besa la.. masuk hutan.. kena la tulung2 bha.. surang2 ko sna, sesat jua nanti.. aku tak tahu brapa jam perjalanan kami sampai puncak.. tapi view dia.. fuh~ lawa ging.. nampak lagi tu UiTM.. bukan setakat UiTM, 1Borneo, UMS, POLI pun kau nampak dari puncak tu tau.. *kau mampu..?

*bila mau turun, kami kena bagi tugasan bawa urang sakit dan pesakitnya ialah AKU.. mentang2 la aku kurus dan paling ringan.. kesian kawan2 aku kena usung aku.. betul, aku kesian sangat but aku impress gila dengan teamwork kami.. punya curam tu bukit mahu kena angkat pengusung.. tahan hati jak aku tau... takut aku tergelungsur ke bawah ka.. Nauzubillah.. seram okaii! but, everything is just fine... Tahniah gurls DPP and DIA..

*then, abis tugasan tu.. kami sambung balik journey kami keluar hutan.. aku rasa lagi susa mau keluar daripada mendaki ne.. turun bukit, licin.. mengelungsur ja kami semua.. macam main dekat waterworld tun fuad tu.. hujung2 journey memang kami semua penat ne.. tak larat suda semua.. tapi aku heran, mulut kami ne tak pandai penat.. ada seja cerita bha.. [besa la DPP.. communication are important in our industry bha... ]

kami sampai dalam jam2 pm la juga.. memang penat.. kaki aku pun sakit ne.. tegang ja aku rasa.. pepun, memang experience paling best, dahsyat, cool and semua la.. tapi bez tak bermakna aku mau naik lagi.. cukup la skali... :D

p/s : thanx to all DPPian.. i love uollz.. 

Wednesday, December 14, 2011

Solat 5 Waktu..

14th DECEMBER 2011

solat tiang agama...

*hye there readers.. its been a long time that i wasnt update my blog.. hows ur life lately..? being good or sucks..? well, this entry i will story2 about solat..

*tahu kenapa aku tanya pasal kehidupan kamu sekarang..bukan sebab aku mahu menyibuk apatah lagi mahu menjaga tepi belakang or depan kain kamu.. tidak ya! ditekankan sekali lagi, TIDAK! 

*firstly, aku bukan mahu cakap aku ne bagus sangat or alim dalam agama.. nope.. i'm still a human being that is not perfect enough but i always tried to be better than before.. well, i really believe in karma.. i mean when i did something that bad deed then, i believe that GOD will punish me either in long or short term.. 

*solat, as usual u all know yang sembahyang ne ada lima waktu.. [tak payahla bha kan aku terangkan satu persatu sebab aku sangat yakin kamu paling bijak suda tu].. tapi aku lagi yakin dari korang yang solat paling susah mahu tunaikan ialah solat subuh sebab manusia paling susah mahu bangun pagi apatah lagi time sejuk2 macam waktu subuh.. kan..? kan..? [nda payahlah kamu tipu bilang tidak]

*seperti yang sedia maklum syaitan akan merantai kita ketika tidur dengan 3 rantai.. 1st, syaitan akan merantai kepala kita.. 2nd, akan dirantai badan kita dan kemudian kaki kita.. Syaitan ikat supaya kita jadi malas, tu la pasal kamu susah mahu bangun subuh termasuklah aku [sebab tu la juga selalu tertinggal solat subuh].. Rantai yang kena ikat tu memang kuat but we have the ways how to solve it.. ala, macam soalan matematik, setiap soalan ada jalan penyelesaian dia..but in this case, solat bukan macam soalan matematik okay.. Nabi ada ajar kita 3cara untuk melepaskan kita daripada rantai tu, first bangun and bacalah bismillah and doa bangun tidur [sure tak ramai yang mengamalkannya ne - termasuk aku *honest].. rantai pertama akan terlepas, selepas ja baca Bismillah and doa bangun tidur.. kedua, pergilah kamu ambil wuduk and terlepaslah rantai kedua.. ketiga kamu menunaikan solat subuh then terlepaslah rantai ketiga.. *hope kita sama2 mengamalkannya [aku juga mengingatkan untuk diri sendiri].. insyaALLAH :D

*aku ne pun pandai juga rompang rompang tu solat 5 waktu but i've tried to full all the solat.. [kan aku suda bilang aku ne bukan alim sangat, tudung pun belum lekat kat kepala].. tapi my sis always give me an advise about solat.. she always told me if i dont care pasal hukuman di akhirat kelak, but please think about abah.. my abah have 4 daughters and if all the daughters not do prayers then, he's the one who also get the punishment because of dosa of his daughters.. so, i always told myself, kenapa dosa aku perlu abah yang tanggung.. memang berat tanggungjawab seorang ayah.. jadi aku cuba ingatkan diri untuk solat supaya abah tidak menanggung dosa aku.. [aku sangat sayang abah aku bha :'( ]

abah and mak dulu selalu suruh aku solat kecik2 but now..?


*aku tahu cerita pasal solat ne sangat sensitif sebab tu adalah diantara hamba dengan Tuhannya.. tiada orang yang boleh mempertikaikan amalan orang lain selain Tuhan kerana Dia lebih mengetahui.. but, aku juga salah satu makhluk ciptaanNYA, so aku juz want to share about  my life.. kadang2 aku rajin solat tapi selalunya ketika aku susah.. tapi bila aku senang aku abaikan solat aku *not most of time yaa.. [manusia, bila susah baru ingat Tuhan, bila senang lupakan Dia].. tapi sekarang aku cuba meng_istiqamahkan diri *insyaALLAH bak kata Maher Zain..

*satu yang aku tak boleh nafikan yang doa sememangnya senjata yang paling berkesan.. aku selalu tanamkan dalam diri aku selalu berdoa dan yakin Allah pasti makbulkan doa aku.. percayalah, makbul ! *insyaAllah.. sini aku mahu cerita sikit pasal dulu.. dulu aku bukan pelajar pandai sangat tapi aku selalu sembahyang and tak tinggal solat.. tiap2 hari aku solat and berdoa memohon kepada Allah supaya aku sentiasa hati terang.. tapi, betul la, kalau selalu berdoa disertai usaha pasti Allah akan memakbulkan doa kita.. so, no wonder in this UiTM where the students of Science always dean sebab durang selalu tak tinggal solat.. alim2 sangat *kagum :D

*lastly, for women, fikirkan tentang abah daddy papa baba ayah bapa kamu tu.. janganlah kerana kita durang pula yang kena tanggung dosa2 kita.. and for those men, korang satu hari nanti akan menjadi ketua keluarga dan menjadi ayah.. jika diri sendiri tak betul macam mana nak membimbing anak2 dan isteri.. kan..? take a few minutes then we reflect ourself.. i know that we always do bad deed and no ones never didnt do that.. yeah, kita hanya manusia biasa yang tidak lari dari kesilapan dan kita ne bukan sempurna.. so sma2 kita bertaubat k.. Sedangkan Nabi yang maksum pun bertaubat 70kali sehari, takkanlah kita mahu bertaubat 1 kali pun susah..

*i hope one day, i can change myself become a muslimah and i really2 wait that fine day will appear.. aku tahu kalau soal bertudung bukan tunggu sedia atau tidak.. itu sememangnya wajib tapi aku mahu bertudung biarlah berterusan.. aku tak mahu nanti bertudung, then buka balik.. sejahat - jahat aku, aku masih tidak mahu memalukan wanita lain yang betul2 bertudung.. aku tak mahu orang cakap2 yang perempuan bertudung ne tak baik.. *doakan aku ya... :D

Conversation yang bikin aku tersentap lagi tersedar.. between me and Ustaz Zul :D
Zul: pi la sembahyang..
me: belum mandi wajib..
Zul: pi la mandi cepat..
me: aku mengantuk ne mau tidur dulu..
Zul: pi la mandi and sembahyang dulu sebelum tidur selamanya..
me: ........?

entry ne bukan untuk riak atau minta puji kerana pasal agama aku memang tak suka main2.. juz berkongsi.. :D

p/s: layan lagu nasyid :)

Tuesday, December 6, 2011

Fiz Faiez Jangan Gedik! :D


6TH DECEMBER 2011

bila gila melanda :D


i'm just a girl.. not a nice one and not also a bad girl.. sadang2 urang bilang..

saya ada bf @ teman lelaki dan mengaku saya memang ada bf @ teman lelaki.. dan saya dengan bangga lagi riaknya mahu bagitau saya sayang dia.. cinta? dengan tidak riaknya aku mahu bagitau, kami lebih couple kawan.. *honest bha..

saya sangat suka baca novel.. sangat sukaaa sangat - sangat dan kalau kamu tak setuju dengan hobi aku, kamu boleh post d message nyatakan ketidakpuasan hati kamu dan aku dengan senang hatinya saya akan cakap "suka hati aku la mahu suka baca apa.. pa kau mahu peduli.. aku bukan baca novel kau.. yang ko mahu mengencang pesal..?" * babal bha ko ne faiez!

aku sangat suka dengan kucing - kucing aku.. dan dengan tulusnya aku mahu mahu bagitau aku sangat menyayangi diaorang [ dia-ekor..? ] sampai aku cium mulut walaupun aku hanya cium pipi abah dan mak ja..

aku ne bukan seorang yang mudah mesra tapi bila suda kamceng aku akan terlebih mesra lagi terkinja2 sampai kamu boleh meluat sangat.. tapi aku tak gedik lagi getik.. jika kamu ada terlihat aku bersikap atau bersifat sedemikian, please! kamu semua telah berjaya dipalsukan dengan lakonan hebat aku tu.. * tolong faiez, stop it minta puji

kamu mungkin akan terasa dengan aku sebab mulut aku ne memang aku sudah kasi insuran, sebab tu aku sembarang ja cakap.. tapi aku tak pernah ada niat mahu menyakiti kamu.. you all maybe will easily get annoyed with my attitude but please... i didn't mean it.. siapa mahu kasi sakit hati orang lain.. orang gila ja buat begitu dan alhamdullillah aku separuh ja mereng sebab aku ada juga macam mahu kasi sakit hati orang walaupun tak berNIAT untuk menyakiti.. * NIAT solat dan mandi wajib aku memang hafal sebab benda tu wajib :)

aku sangat suka berkawan dan sangat menghargai kawan tapi amat memilih kawan.. :) if u're one of them, i'll cherish u forever :)

lastly, aku mahu cakap yang aku sangat menyayangi, mengagumi, memeluki lagi mencinta dan segalanya dengan abah dan mak kesayangan ku dunia akhirat... love abah & mak.. without u 2, then i can't see the world... 

p/s : kejap aku kejap saya.. gedik la ko faiez!


cuba bayangkan kalau aku kasi fit muka aku di lukisan ne.. :D


Saturday, December 3, 2011

Hati yang Terluka . .

3rd DECEMBER 2011

tangan terikat hati terluka


lately, i felt that i'm no longer important to live on this earth but GOD still loves me.. when i'm think something stupid then i think GOD.. biasalah manusia.. bila susa baru mahu ingat TUHAN, so do i.. but honestly, i'm just a human being and nobody perfect [ bukan lagu nobody wonder girls okay ]

but suddenly, there's something shit that makes my life ruined..

today is the worst ever day happen in my life...

actually i should be happy today but yeah..... no ones will know what will gonna happen in the future including me..

so sorry to my lovely dearest father.. i know u've done many things and sacrificed a lot just to make my life easier and comfortable... but i never cherish that.. but, i really regretted it..

i just want my life easier without any troubles.. aku tahu kadang2 kita perlukan ujian untuk mempelajari sesuatu perkara..

aku tak minta kepada TUHAN untuk mudahkan ujian tersebut tapi aku minta suapaya aku kuat menghadapinya..

in other hand, i hope one day there's a sign that GOD will show to prove that I'm the one who was persecuted...

p/s : hari ne 2 years 2monthsary... pa ne..? teda kena mengena Faiez [ suka aty aku la bha mau ckp apa..]


Friday, December 2, 2011

Malang Paling Berbau

2nd DECEMBER 2011


bad luck ? me...


*currently, i started the new semester and honestly i really hate to be at this place. because of what..?
 
+ i dont have any places to fit in.. merempat okay! [ sampai aku tidur di masjid2 ne - joking! :P ]

+ currently aku paitung tempat kawan aku and aku tidur di lantai sebab aku lupa bawa tilam empuk dari rumah.. aku tak sakit belakang sebab tidur atas lantai tapi aku kesejukan sebab tu lantai..

+ because of  i failed to get any hostel then my passion in studies turns down so extremely but it doesnt reached to the level of suicidal.. [ sometimes i think about it :( ]

+ i being laziest person when the class starts at 8 am [ gara2 xdapat hostel punya pasal la ne ] so, i purposely being late go to the bus stop.. [class starts at 8 and i at the bus stop 8.01am :) ] then, the bus just left me behind without any signs to stop for fetch me up.. huhu! ada aku kesah..?

+ i dont have any iron so, i go to the class with a tangled clothes..  hate it so much because it showed me that i'm a shabby girl.. [tapi nasib la kusut tu tak ketara sangat sebab aku kasi tarik2 tu baju supaya hilang kusut dia.. hahaha! ]

* i really hate with all things that everyday i should to face up.. anythings! aku benci menghadapi hari esuk..

* i really missed my sweet home and extremely i want to be at there rite now!

i dont have any desired to start new sem.. still in holiday-happy-forever- mood on..

p/s : take me home !