Tuesday, January 24, 2012

Alasan Seorang Teman Wanita

24th of January 2012

kamu ada girlfriend or boyfriend kan ? semua pun ada . i know . tapi bagi yang tiada , jangan kecewa atau sedih . Pasti Allah SWT merancang jodoh yang paling terbaik buat korang :) . Hanya usaha dan tawakal jaa .

Aku mau cerita pasal seorang teman wanita yang selalu tak pedulikan teman lelaki dia . Senang cerita aku kasi gelar tu teman wanita gadis and tu lelaki , LELAKI laa kan . HAHA !

Couple ne bercinta start high skul lagi . Mula2 bahagia , ala . besa la bila mula bercinta . semua indah indah macam bed time story tu . cerita sang putera dan puteri dia . hari hari call berjam jam tak ingat dunia . makanya soalan yang ditanya sama seja . "dah makan ?" "dah mandi ke belum ?" "tengok tv ke ?" and macam macam soalan yang sama setiap hari . paling sengal kalau kena tanya " awak awak, awak tengah buat apa tu ?" macam ko mau shoot ja kan couple gitu . suda tau bcalling . tengah bcalling la kan . tanya lagi . tapi apa boleh buat . couple cinta mati kunun macam Mumtaz Mahal sama Shah Jahan . eee ! meremang aku . padahal , tiap tiap hari jumpa juga kat skula . tanya macam setahun tak jumpa .

balik sama cerita asal , sekali dorang pun alhamdullillah la dapat masuk pi universiti . tapi yang bikin susah mau sebut ucapan syukur tu bila dorang dapat lain lain tempat . yang gadis ne pun menanges bagai nak rak sebab berjauhan sama chenta hati dia . then , dorang pun start lagi bcalling sambil cur heart [curah perasaan] . yang LELAKI ne steady ja . dia cakap stakat pi belajar ja . bukan tak dapat jumpa selamanya . tapi biasalah hati seorang wanita . tidak seampuh mana . pasti air mata jadi senjata utama . macam macam laa dia janji tak kan curang laa , setia la , kau sentiasa di hati ku laa , kau lelaki terakhir laa and macam macam laa yang bikin meremang tengkuk aku mau meneruskan tulisan ne .

kemudian , sebulan duduk d universiti . masih lagi bersayang and aku rindu kau , kau rindu aku . then , sampai la setengah tahun . ok masih cuma jarang contact sebab masing - masing busy banyak assignment . tapi masih juga tu i love u and u love me . mana boleh tinggal . couple cinta mati kan . then masuk satu tahun , jarang jarang suda mahu sayang sayang . i love u lagi laa susa mau dengar . kenapa jadi gitu , gara gara c Gadis . bila c lelaki call , dia malas mau angkat . bila lelaki tu mau end call and then cakap I LOVE U untuk c Gadis macam selalu , tu gadis diam diam tiada balasan . dengan tiba tiba lelaki tu dengar bunyi tutttt tutttt tuttt tanpa sempat membuat kiraan 1 2 3 . bila c Gadis online , tu lelaki call , dia angkat tu panggilan . angkat ! mesti angkat punya . tapi dia diam diam juga tidak mau cakap . berabis dia tumpukan sepenuh perhatian sama lappy dia . macam bf baru suda tu lappy . just kasi eya eya ja apa c lelaki cakap . langsung dia tak peduli tu boyfriend dia ne . mana suda janji sehidup semati lautan panas sanggup ku redahi ? mana suda aku cinta kau and kau cinta aku ? c Gadis tak ingat lagi ka sama chenta hati dia ? Tapi selalu dia cur heart di pesbuk cakap tak dapat fokus time belajar asyik teringat boyfie dia . tapi gaya dia sangat laa berlawanan dengan apa yang dia cakap .

kenapa dia jadi macam tu ? dia curang ? tak ! tidak pula dia curang . masih juga berpegang janji yang beri geli mau sehidup semati tu . busy ? ada pula masa online pi baca status orang kat pesbuk daripada baca buku and buat soalan exam pass year . kenapa ? kenapaa yaa ? sampai laa satu hari dorang bergaduh . gaduh yang gila gila punya laa sampai tu sos cili di pi minum buat macam air cola *joke . dorang gaduh sebab cakap dah tak sehaluan lagi . dah tak da lagi cinta mati . heiii ! dulu bukan main lagi mau berenang kuak lentang tu lautan api . tapi sekarang apa jadi ? c lelaki tanya kenapa gadis jadi macam tu . tapi biasalah c gadis tunjukkan keayuan dia walaupun ketika bergaduh . malas mau cakap kenapa dia jadi begitu . disalahkan pula tu lelaki adalah . cakap tu lelaki langsung tak take care pasal dia . busy memanjang dengan assignment . siap suruh tu lelaki kahwin lagi dengan assignment and suruh assignment tu beranakan untuk dia . fuh~ akhirat sungguh statement c Gadis !

mula mula c lelaki steady masih . jantan kunun kan . masih lagi bertahan walaupun ada air mata sikit bergenang tapi masih cool juga . sayang sama c Gadis punya pasal . dia tetap sayang c Gadis walaupun gadis tu mau buang dari hidup dia . runsing ne dia siang dan malam . sampai dorang dua dua ne meletup abis .

kenapa c Gadis jadi macam tu ?

Dear Mr.Zulfazly :

*aku tahu aku tidak peduli kau call aku , sampai aku kasi biar tu handphone kasi rekod missed call beratus ratus panggilan dari kau sebab , aku tak mampu nak tahan rindu dengar suara ko . sebab tu aku tak peduli handphone aku supaya aku tak angkat panggilan dari kau sebab aku takut aku kalah dengan kerinduan aku .

*aku selalu biar kau tidur dulu tanpa ucapan sweet dream sebab aku tak mahu aku mimpikan kau dan setelah aku bangun dan sedar , itu hanya laa sekadar mimpi . bukan realiti .

*aku selalu tak bercakap bila kau call time aku tengah online sebab aku tak mahu terlalu fikirkan ko bila aku buat sesuatu yang aku suka . sebab masa aku terlalu penuh dengan memikirkan ko .even di kelas . aku tak tahu apa yang aku belajar hanya sebab aku terfikirkan kau seja .

*aku tau setiap hari aku akan marah marah marah dan marah tanpa bosan supaya ko kurang bercakap . sebab suara kau mampu mebuatkan hati aku untuk menangis .

aku tau perangai aku ne sungguh annoying . tapi ko tak pernah ungkit or bosan dengan sikap aku .

terima kasih :D

dan aku minta maaf .

p/s : tulunglaaa . aku tengah nangis ne dan hindari dari berfeeling jiwang kerana aku sangat benci perasaan tu .

ko tidak hensem , ko tidak segak mahupun sematt tapi hati ko paling MENAWAN  :D

Sunday, January 22, 2012

Grooming at The Body Shop

22nd of January 2012

grooming . . . dalam bahasa melayu yang kena taip di google translate means 'dandan' . 

Logo The Body Shop :D
pada jam10 pagi waktu hostel UiTM Sabah, aku bangun laa pi bersiap . then aku dengan lesbo [kawan perempuan aku] tunggu bas pi KK . aduu . lama juga laa duduk dalam tu bas . sampai naik kematu punggung aku . then, we transit [macam tukar kapal terbang ja main transit transit kan] naik city bus pi Suria Sabah . naaa . di situ lah aku sama tu bas tak ber_ngam . jalan lagi jammed teruk . kan mau tahun baru cina [kawan aku yang cina cina tu jan lupa jemput pi rumah k , kasi sedia angpau] . kalau mami mai mau giving birth , terberanak la juga dalam kereta gara gara tak sempat pi hospital disebabkan kesesakan yang menyesakkan . tak pasal pasal surat beranak anak dia kena tulis tempat lahir dalam kereta . bayangkan dari Wawasan pi Suria Sabah naik bas amek masa mau dekat satu jam . aku selalu jalan kaki sama boyfie pun juz 30 minutes ja ouh . * jadi kenapa tak jalan kaki seja ? EHE ! :D

Sampai ja , semua pakai baju macam mau pi kelas BE ja [business etiquette] . sematt sematt durang ahh . aku and sama c lesbo ne ja yang hanya berbekalkan jeans hitam yang lusuh and baju biasa macam gadis gadis selalu pakai . kami sangat weird ! weird ka ? cakap pakai baju gadis gadis selalu pakai . rupanya mula jam 2.30 pm . so, kami jenjalan dulu kejap . sekali kena call mula suda . dan kami paling lambat :D tak punctual pula . EHE ! 

first , we were introduced about history of The Body Shop . atas meja aku ada macam macam benda yang jarang jarang aku lihat . sorry , tak dapat post picture sebab aku tak ambil pictures laa . mula mula kami kena ajar macam mana nak cuci muka dengan cara yang betul . set penjagaan kulit . macam macam laaa . aku pun bingung ne. rupanya banyak betul yang mau ditampal di muka sebelum mau bermekap ne . patut laa orang selalu bilang mekap tebal berinci . betul ! aku pun tak terkira berapa banyak benda yang aku pi sapu sapu di muka . segala prime , foundation , concealer , lightening touch , loose face powder , blusher and bla bla blas . 

ne la yang bla bla blas tu . .



Jelas terpancar hepy dapat goody bag :D


then , kami kena ajar steps by steps . interesting ! kelas kami lagi senang kena tengok pengunjung dari luar . bila ada mamat mamat or guys yang stop perhatikan kami , sana laa aku pun bermekap ala professional . [padahal baru belajar time tu] . okaii . sambung balik , yang pasti dia punya hasil sangat di luar jangkaan . aku paling suka dia punya foundation and loose powder . perghhh ! tertutup segala kecelaan dan licin kulit aku . hilang tu jerawat jerawat yang bertempek bha . wheee ! pimples , backoff ! eyseh, allergic aku ayat backoff ne .

No edited . original . effect from the makeup HAHA !
so , apa yang aku belajar memang sangat berguna . grooming class ne bagus juga . nanti kahwin boleh mekap sendiri . save budget tak payah panggil mak or pak andam kan . or maybe ditakdirkan satu hari nanti aku yang jadi mak andam sapa tau kan . [cieesss ! baru sekali ko pigi tu kelas suda tembirang mau mekap urang kawin] 

habis kelas around 5.30 pm laa . lewat ne . gara gara lewat aku tak dapat balik Beaufort rumah aku bucuk bucuk . gara gara lewat habis , aku tak sempat round habis tu Suria Sabah dengan my new look . kalau tak, boleh juga aku jalan jalan sana playang muka aku yang licin :D sambil tayang tayang tu goody bag yang terang terang ada tulis The Body Shop [betul betul la ko gedik Fiz] .


okaaii chiao ! :D

p/s : missed my home already :(

Wednesday, January 18, 2012

Kau di Perak . Aku di Sabah

18 January 2012

aku sangat rindu dia :) Oh my PRADA ! beri geli joo .

malar MOK CAFE !
aku malas sebenarnya mau post pasal love2 kat blog ne sebab aku suda janji yang blog ne untuk pasal kehidupan aku tapi tiada kena mengena dengan cinta . tapi aku bukan robot . kehidupan yang aku lalui memang ada cinta . cinta kepada Tuhan , family and boyfie . 

tapi aku sekarang mau cerita pasal kisah cinta aku yang 2 suku ne . aku terlampau rindu setengah mati sudah ne tapi tidak juga pandai mau mati mati lagi . Alhamdullillah juga la masih bernafas walaupun ada semput sikit . bila aku baca pasal post orang di muka buku pasal dorang and dorang punya bf, terus aku terfikir pasal bf aku juga . 

bila di kelas ja , sumpah ! aku tengok tu lecturer dengan pandangan rohani aku . 10 dimensi ne . membayangkan dia depan mata aku . tembus tu lecturer bila aku tengok dia . entah apa lecturer cakap aku langsung tak sedar . tapi alhamdullillah laa yang pandangan rohani aku hanya nampak muka boyfie aku jala . bukan nampak perempuan berambut panjang atau binatang bertanduk empat atau bersayap or bermuka sadis lagi tragis .

sepanjang hubungan aku yang sudah 2 tahun 3 bulan 14 hari ne , satu kali pun kami tak pernah sambut anniversary . sekali pun tak pernah . kesian kan . gara gara long distance relationship . dia di Perak aku stay masih di Sabah . kalau setakat dari Ipoh ke Seri Iskandar masih juga boleh ko kayuh tu basikal . walaupun 8 jam perjalanan tetap juga sampai . walaupun Beaufort to KK , ko naik motor merempit guna scooter pink kilat kilat tetap ko boleh sampai pi tatap muka dia . sana pi tempat teksi dekat terminal keretapi ko bayar rm15 ko boleh sampai suda . yang aku ne ? naik basikal ? ko mau kayuh di track mana ? Lautan China Selatan ? guna feri ? or maybe naik bot sambil nyanyi lagu 'row row your boat' yang ko belajar time sekolah rendah dulu . mau tidak mau terpaksa juga ko buka tu lappy sambil tekan di google sana buka airasia atau MAS . perghh ! walaupun aku selalu balik kampung Kedah sana naik MAS tapi itu free lagi percuma yang tiap tiap tahun ko dapat . tak payah jual diri dekat kampung air sana mau dapat duit . kalau yang ini? mau kena jual pantat juga gara gara mau beli tiket kapal . aihh~ [18tahun above ka kamu ne ?]

tapi kan , macam laa tiada skype or yahoo messenger . nama budak UiTM . students university . duduk hostel tiap tiap hari ber_trep tapi cakap broken english . tapi takkan tak terfikir mau skyping kan . yaaaa . di sini aku pakai wifi , sana dia pakai broadband tapi line macam babbssss . kunun ko pi tengah laut terjun sana sampai ikan jaws gigit makhluk kuning tu tetap ada line . FCUK ! kunun ko kasi besar besar sana tu sign board , area for this and this network sama juga line macam pacat . pantas lagi pacat tu isap darah okaaii . GUCCI laaa ko network .

tapi kan , aku rindu separuh setengah quarter half mati sama dia pun , aku rasa malas mau bercontact sama dia . entah napa bila dia call malas aku mau cakap sama dia . rimas and semak ! mengalahkan semak samun yang tumbuh di misai abah aku . kenapa yaa ? kamu tahu ka kenapa ? 

aku semakin tambah rindu tahap babbssss sebab nanti aku ada dinner . so, we need to bring our partner also . of course we want present with our lover . tapi gara gara dia di Perak aku di Sabah , aku tak dapat pergi sama sama dia . first time dinner yang boleh bawa partner lagi ne . dulu dinner tak payah bawa partner . ne lain . of course wants to be special kan . [apa bha aku melalut ne] 

entahlaa . aku buntu . tahun ne lagi sekali aku tak dapat celebrate besday dia together . dahla tahun lalu pun tak dapat celebrate . but even though we're apart from each other but our love was never far . this rough long distance relationship never makes me fail to loves you :D naaaaaa.... ne laa aku malas mau post pasal cinta . jiwang aku keluar suda [sila muntah] VINCCI betul punya budak !


* aku tau kadang kadang aku punya perangai sukar dijangka seperti wanita yang period yang sengugut mau feel feel emo .

* aku tau sometimes aku ne bukan macam gf ko suda . aku tau ko rasa aku ne menjelma macam mama mama kan . banyak kata kata pedas dan bebelan maut tapi belum mampu mengasi mati ko lagi . 

* aku tau kadang kadang aku tak peduli kalau ko call call aku sampai rekod 135 missed calls and 35 messages yang aku buat macam calls dari pihak penghutang yang mengganggu mau tagih hutang .

* aku palinggggg sangaaattttt amattttt suka online sampai ko fed up dengan aku . tapi ko tabah juga . 

* aku tau hati ko macam batu suda bila makian aku ko buat macam satu puji pujian buat diri ko and rasa sangat dihargai . 

sekian . 

p/s : semua hanya kerana Kau di Perak . Aku di Sabah :D


Monday, January 16, 2012

Kucar Kacir Hidup Aku

16 of January 2012

uinaaa.. stress betul ne minah :D
*Babssssss juga la aku rasa tadi coz tiba - tiba lappy kesayangan bucux - bucux aku ne off then restart balik.. best2 tengah taip ne entry dia memulakan action di tempat kejadian.. ingat hilang suda pa aku taip tadi.. kalau betul dia buat hal, sumpah aku hukum ko lappy.. aku buang ko, minta ganti sama mami aku.. rupanya ko tengah updates pula.. mentang2 aku mau updates blog, ko pun mau update juga.. minta puji ! tapi aku still sayang ko.. ala bucux - bucux :)

*aku baru ja construct baru aku punya blog ne.. tidak la hebat macam supernova or superman.. besa - besa ja.. and aku bole juga la dikategorikan super sebab aku taruh pic aku yang super super besar kat atas.. terkejut juga aku.. besar betul.. mau kasi kicik teda pula aku tau :P .. tak pa.. nanti aku rajin aku tukar.. biarla pic aku besar di sana.. mana tau kamu pun rasa fly fly macam aku kena angin ombak rindu !

*sekarang aku tengah kusut dengan kehidupan aku sebagai student.. sangat! terlampau stress with all those assignments.. orang cakap kalau tak stress, ko tak kan move on.. kalau ko takda masalah, ko tak kan belajar dari kesilapan.. yeah! so, aku bersyukur juga la sebab aku stress and banyak masalah.. thanx GOD ! :D - rasanya tiada orang yang macam aku ne kan.. hepy ada problems..

*Well, kira aku sekarang boleh dikategorikan sebagai senior la juga [minta puji kan anak uncle Nasir ne :D ] kan dah Part4.. tapi yang bikin heran, selalu pula aku balik ruma walaupun cuti d hujung minggu yang hanya sabtu dan ahad.. selalunya time mula2 masuk u tu yang selalu orang cakap homesick.. asyik2 nak balik ruma, sikit2 nak balik ruma.. anak manja la, anak mak la.. macam - macam ne.. tapi aku ne dah lama duduk u pula yang selalu pulang ruma ne tau.. every week ouh.. kalau dulu masa part1 and part2.. haram ... :D - tapi duit pun selalu juga abis gara2 bayar tambang.. anak manja lagi macam aku ne yang minta puji prefer teksi ja.. mau da kelas juga.. ko ingat ko KAYA ka..?

*bila aku dalam kelas ja sekarang, kuat betul mengkhayal.. lecturer ajar tentang supervisor, sana aku fikir ruma and kucing2 aku yang cumel - cumel lagi gebu - gebu.. bila lecturer sebut pasal travel agent, sana aku melayang - layang fikir pasal duit yang tinggal beberapa sen ja lagi.. bila lecturer cakap pasal ceiling price, sana aku tengok tu lecturer dengan pandangan 10 dimensi memikirkan boyfriend yang jauh di Perak.. bila lecturer membebel pasal etiquette, mula la aku buka pandangan rohani aku tentang dinner nanti pasal dress sexy mana aku mau sarung.. haduiii !

macam teda masalah ja kan.. smile lebar betul.. kalau bole sampai pecah tu bibir :D ngeee


*bila cuti ja, mesti aku rasa mau demam - demam.. sebab apa? sebab aku bangun lambat.. dah lambat tu mesti la makan pun lambat.. bila dah lambat tu naik lemak la nak turun pi beli makanan.. then aku pun mula la rasa panas - panas macam mau melayang - layang... pemalas sungguh ! 

bestnya kalau dapat pi pantai lagi kan.. :D




*aku rmemang sangat sukaaaaa la dengan cuti - cuti ne.. bukan sebab aku terpengaruh tengok movie "cuti - cuti cinta" yang c Nora Danish dengan Farid Kamil berlakon tu.. sepa yang tak suka cuti kan.. ada ka yang tak suka..? kalau ada sila inbox aku.. meh cini aku ceramah ko sikit.. [joke] Insya-Allah kalau aku jadi menteri suatu hari nanti, aku isytihar setiap hari adalah cuti umum tapi gaji jalan.. :D -tak payah bertanding dah menang kali..

okaaiii.. bye.. mengantuk joo.. jam 3.32am suda.. aku manusia bukan robot.. suk da lecture !

p/s : memang tak ada wanita segedik aku tapi yang lebih...... gedik, BANYAK ! :D


Sunday, January 8, 2012

assignment ini menyusahkan aku

8 of January 2012

case study punya assignment ahhh..


*Wah lama juga ahh aku tak update blog aku ne kan... perrgghh ! sampai masuk tahun baru pun aku teda update.. baru sekarang terupdate ne, tu pun lepas seminggu suda tahun baru..

*Bila tahun baru ja, urang slalu kasi kait dengan azam tahun baru.. Well, azam aku tahun ne yelah "aku berazam tak mahu berazam lagi" .. Hahaha! gila ka.. Tahun ne aku azam mahu full solat and dekan this sem.. amin~ juz two of that.. tak mahu tamak2.. sket jaaa...

*Entry ne ak mau cer pasal assignment aku yang macam durian selonggok 12 ringgit tu.. cieesss! time cuti midbreak hari tu pun ada assignment.. pa la namanya cuti kalau ada kerja.. aku mau cuti yang juz bangun pagi ada sarapan, pastu buka tv tekan remote tengok channel2 yang best2.. mandi jam2 petang.. then, tido petang balik.. bangun then malam bjaga sampai pagi.. itu la makna cuti kepada aku.. *boleh ka..?

*Aku cuma stress tu assignment HR yang pnjang2 mw ditaip.. aih~ gara2 ne assignment aku tak bole balik rumah hari jumaat.. kalau tak aku sambung suda cuti tambahan 5 hari.. pergghh... kawan aku pun mekong2 suda buat tu assignment di bilik.. tapi takda la stress sampai mau kelar2 tangan yang slalu kat tv2 kc tayang tu..

ne aku culik notes kawan aku.. things to do..

* sebab apa aku tak stress..? sebab sambil aku taip2 aku online tengok news.. [ingat aku tak baca news ka duduk hostel..? kebanyakkan pasal artis laa punya news :) ] aku panas tak puas haty, sanaaaaaa facebook aku pi lepas2 sakit hati aku..

*bha, kla, aku mau sambung buat assignment lagi.. kbye !

p/s : pa p/s ne sebenarnya ahh..? peti surat ka..?