Friday, February 10, 2012

Insomnia ne mengasi MATI aku !

10th of February 2012

I'm an insomnia girl .

wah ~ macam bunyi super girl kan . padahal nama penyakit tu okaii . apa tu insomnia ? bagi korang yang tak tahu tapi tetap tak mahu tahu , aku tetap mahu kasi tahu juga ne .


INSOMNIA ne penyakit tak boleh tidur malam . sepanjang malam akan dihabiskan dengan bergolek golek atas katil , mengkhayalkan pada masa akan datang , membayangkan diri adalah orang paling cantik di dunia dan yang indah indah lagi tidak tahu malu laa . kebiasaanya aku akan merungut apesal mata ne susah betul mahu tutup and aku dapat rasa aku macam bodoh juga la sebab berjam jam atas katil keras di sana tapi tidak juga pandai tidur . rekod aku buat 2 jam jala [ko ingat tak sengsara ka 2jam atas katil berabis mahu tutup mata tidak pandai dapat]

ada beberapa sebab yang menyebabkan penyakit ne menjangkiti orang orang yang innocent dan tak bersalah macam aku ne . antara sebab sebab dia ialah tekanan , kemurungan , kebimbangan , ubat , kafeina , and ketakutan . ahh , macam terlampau stress pula kan bunyi dia tapi sumpah aku bukan tergolong dalam orang yang seperti aku nyatakan . sebab lain lagi ialah sakit bahagian fizikal and minda yang terlalu aktif dan sesungguhnya di sini aku mahu mengaku aku tergolong dalam minda yang terlalu aktif tu [perasan ka ?]

bukan apa , kalau malam menjelma aku aktif gila . aku boleh buat kerja tanpa rasa penat . macam tiada istilah penat ne dalam hidup aku . tapi bila siang , naaaa . di situ la aku rasa macam mau pengsan pengsan tanpa sedar sedar lagi . 

ada tiga peringkat insomnia ne [yang aku baca la , korang ingat aku pandai sangat ka bab medicine ne] first, insomnia fana . ne insomnia tiada kena mengena dengan Kajol dan Amir Khan yang berlakon cerita FANAA tu okaii . ne kira okai okai masih . just berlaku beberapa hari ja . second , insomnia akut . ne untuk 3 minggu sampai 6 bulan ja penyakit ne . and the last one yang paling sadis dan aku tergolong dalam golongan ne - insomnia kronik . nama pun dah kronik memang kronik la . ne kategori sampai bertahun tahun insomnia dia .

jelez gila aku sama kawan aku yg dapat tidur on time


bayangkan aku kena insomnia start form2 . aku masih lagi budak sekolah ne . sebab tu la aku cakap aku innocent . time aku tidak tahu apa apa ne . [ceh , innocent kunun] sekarang aku dah berumur ..... 20 tahun [malu pula aku mahu mengaku umur aku ne , pa tidak bukan umur belas belas suda . masuk puluh okaii] . so kira laa berapa tahun . kalau lambat sangat amek kalkulator . tekan 20 - 14 = 6 . naaa . tengok ! derita aku selama 6 tahun . tidak kamu kesian tu ? kesian kan ? esh esh esh . kesiannnn... apa dia ? kesiannnn .... [macam cerita P. Ramlee yang Madu 3 ne]

aku lagi yang kurus kering yang selalu ja sakit sakit tapi belum lagi yang kronik . insyaAllah tiada la kan . tak cukup tidur and makan then pengsan . sikit sikit pengsan . balik balik pengsan . bida betul perangai tu tau . so , from this day , aku kena jaga kesihatan diri .

p/s : jaga kesihatan and diri sihat . akhlak pun sihat :D insyaAllah .



Tuesday, February 7, 2012

Siapa Cakap Spaghetti Makanan Orang Kaya ?

7th of February 2012

wow . it had been a month and a week passes by with so fast without realised what is going around .

recently , [actually yesterday] i've got fever and suffering from sore throat and it really annoyed . but , luckily it is just for one bad whole day . thank GOD my voice not like a burst of raucous . woke up at five in an evening and cant moves with empty stomach that plays stupid songs and wants me to fill some food . i had been agonised of famine . really !

sebenarnya , aku rindu betul mau pulang rumah sebab di rumah seja aku boleh masak itu spaghetti bolognese . actually , it cant be called as spaghetti because there's no spaghetti noodles that i used to serve it . aku guna mee kuning ja . so , maybe it can be called meeghetti ? whatever it is that benda alah makes me drivel . aih yaaa ~ 

mau buat ne benda alah bukan susah pun . orang cakap makan spaghetti ne minta puji seja mau trip'trip jadi orang kaya makan makanan barat . haloo , aku pun tak kaya bole pula makan ne benda alah . bukan susah pun mau buat . ko pergi seja G*MART, GIANT, SURVEY or mana'mana pasaraya sana . cari ja spaghetti punya noodles. tapi dalam kes aku lagi senang . pakai ja mee kuning . lagi cepat , ringkas , murah dan senang . rasa sama seja pun . lebih kurang ja .

  
payah juga la mau buka ne botol punya penutup sampai terkantut2 ne

then, just try to find any brands' name like LEEGO'S . ala , yang sebotol besar harga RM13 something tu . [before you buy , check the halal mark first because there is one brand they've said not halal but i dont want to mention la kan, nanti memberi reputasi buruk - pengguna yang baik kunun tapi buduh, bukan apa , nanti kena saman pula and bukan korang juga mau bayar kan ?] . tu yang dalam botol untuk yang pemalas mau serve la . kalau rajin macam aku ne , cari ja yang jenama MAGGI tu . serbuk dalam paket tu ha . lagi murah okaii about RM1.90 gitu la kalau aku tak silap . kau tengok berapa hengget ko bole save ? sapa cakap makan spaghetti untuk orang kaya haa ? aku yang sederhana orangnya pun boleh makan . 




paling murah guna yang ne tapi banyak kerja 



kalau mau kasi tambah sedap sampai finger linkin' good tu , jangan la kedekut kasi keluar bajet beli sosej and bebola ikan . ala , dekat pasar sana harga 1 bungkus bebola ikan pun RM2 ja . ko sendiri juga mau makan . tu pun mau berkira ka ? 


jangan segan menunjukkan ke_teroran korang sebagai anak dara yang cekap  dalam bab potong memotong


then , buat la sendiri . ada juga cara'cara mau buat kat tu MAGGI sama LEGGO'S punya instructions sana . takkan aku juga nak bagitau kan .

well, try la buat sendiri . mana tau makanan ne menggantikan nasi jadi makanan ruji korang . tiba tiba orang Malaysia tak makan nasi suda . hahaha !

ne bukan muntah kucing okaii . ala , spaghetti kampung ja . ngam la dengan bajet murah  kan


p/s : sepa boleh belikan untuk aku ? betul'betul mengidam ne :(

*spaghetti ne kampungan punya seja . jangan nanti kamu suda buat , bangga betul kamu cakap itu yang Italian punya . klik ne kalau mau yang real recipe okaii ? My Resipi