Thursday, January 2, 2014

Cara Jaga Couple Relationship Supaya Tak Boring ....

Uiseh, jadi doktor cinta pula aku ne sekarang .


So sini aku bagi tips cara nak jaga hubungan couple korang tu supaya tak boring bosan bored and seangkatan dengannya.

Selalunya pasangan couple yang lama bercinta adalah golongan yang berisiko untuk hubungan tu jadi bosan.

Seriously aku tak tipu.

Yala, dah lama sangat couple, asyik menghadap orang yang sama, perangai yang sama and sama sama sesamanya.
Of course lama lama benda yang sama tu akan jadi bosan.

Macam aku ne baru 5 tahun (2014) la tapi seriously kadang kadang pandai la rasa bosan.

Tapi aku and boyfie buat la beberapa benda supaya tak bosan.
Jom cekedaut.



1. Elakkan penggunaan nama MANJA



Aku tau la semua couple mesti nak guna panggilan baby, sayang, ayang, hubby, honey and macam macam la yang agak loya tekak aku nak sebut (no offend).

Tapi bagi aku, kalau dah guna time couple, abis nanti time kahwin dah tak suweet lagi.
So, sini aku suggestkan JANGAN guna panggilan manja.
Enough with "aku and kau".
Kalau guna aku and kau, sure punya korang takkan rasa malu dengan pasangan untuk kongsi apa juga jenis masalah dan dari situ korang akan lebih rapat macam kawan.
Apa kata korang simpan nama - nama manja tu untuk guna lepas kahwin nanti..
Mesti korang rasa malu malu nak panggil pasangan korang
dengan gelaran yang romantik.
Kan lagi suweet lepas kahwin ??? Malu - malu gitewww ... 
Auwww :D


Example: Aku dengan bf selesa guna aku kau..
Actually kalau dulu kami sms kan pernah guna gelaran tau and balik balik tukar gelaran..
Lucu juga la, aku bahasakan diri dia cowo and dia panggil aku cewe..
But at the end guna aku dan kau..
Senang !

Nama dia kat contact aku pun aku buat ZulFazly..
Bukan sayang, my darling, my dear, hubby and yang manja..
Lepas kawen jela baru tukar, baru la thrilling sket!




2. Buat couple macam KAWAN



Kamu pernah dengar kan kalau persahabatan lebih long lasting daripada couple.

So, try buat couple korang macam best buddy kamu.
Lagipun, daripada persahabatan la terus jadi couple kan ??
Apa kata kamu kekalkan saja persahabatan tu dalam konteks couple.
Paham tak ??
buat2 paham jala okay. hahah !

Taraaa.. macam best friend tak kami ??
Sorry la kalau promote pic sendiri :D
Okay, meh sini aku terangkan..
Kalau kita buat couple kita macam kawan,
 kita takkan rasa malu untuk share everything dengan dia.
Kita takkan rasa kekok nak cerita masalah or anything dengan dia..
But everything tu must has its limit okay.
Takkan semua nak share, agak - agak la oii..




3. Lanjutkan Fasa Hubungan



Ne kira cara yang paling susah untuk dilaksanakan tapi keberkesanannya tak perlu lagi diragui. 
Chewah ! Macam iklan sabun cuci baju pulak.

Aku tak tau study dari mana tapi aku pernah terbaca yang hubungan ne perlukan refreshment.
So lanjutkan hubungan ke fasa yang seterusnya juga dikira refresh-kan hubungan.
So kalau tengah couple tu bawa bawa la bertunang, and dari bertunang tu bawa2 la kahwin.
Banyak kebaikan mendirikan rumah tangga ne..
Wah, kalau bab kahwin sukaaaaaaa yaaaa :)

Kalau nak kahwin nanti jemput la aku..
Aku nak juga nak ambek berkat :D




4. Try New Things


Apa kata korang try perkara yang belum pernah korang cuba..
Tapi dalam konteks yang baik la okay..
Jangan cuba benda yang tak pernah buat tapi perkara tu tak baik and memudaratkan.

Terutamanya yang mendatangkan dosa.. aihhhh !!
Ala, pergi vacation tempat yang tak pernah korang pergi ka..
Try aktiviti yang mencabarpelik or yang tak pernah nak terfikir dek akal..
Pergi bungee jumping ke................
Masuk rumah hantu ke................
Kalau aku teringin sangat nak pergi white water rafting dengan boyfie..
Best ouh activity tu.. Aku dah try ! Perghhhh terbaekkk :D

Tadaaaaa.. Ne time aku rafting kat Sungai Padas..
Cari mana satu aku ...




5. BANYAKKAN BERGADUH DAN BANYAKKAN BERBAIK 



Title ne je yang aku CAPS LOCK_kan.
Mesti korang curious apsal aku galakkan pergaduhan kan.
Actually bergaduh dengan couple ne ada baiknya juga okay.
Sebab dari bergaduh la akan ada sesi pujuk memujuk.
Dan dari sesi pujuk memujuk akan ada sesi communication.
Kadang - kadang dari pergaduhan la kita akan belajar banyak perkara baru okay.
Tapi jangan la selalu bertengkar then terus bertengkar.
Kena la bawa berbaik kan.
Bawa berbincang.
Selalu lelaki yang kena mengalah dalam hal ne sebab lelaki kan ada 9 akal.
Lagipun lelaki lebih penyabar bab pergaduhan ne.
Kesian lelaki kan :'(
But that's why talak kena bagi kat lelaki sebab lelaki lebih wise in making decision.
Chewahhhh :D




Hehehehe ! 

Gud luck with your couple :)

Click link untuk baca Cara dan Tips Nak Tahu Lelaki Ideal untuk Anda

http://fizfaiez.blogspot.my/2015/10/cara-dan-tips-nak-tahu-lelaki-ideal.html


Sincerely,